Delegacija EU u BiH: Dodikov ukaz nije pravno validan

Delegacija Evropske unije u BiH saopštila je da ukaz predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika BiH Сhristiana Schmidta nije pravno validan. “Potpis predsjednika Republike Srpske na amandmane, kojima se onemogućava objavljivanje odluka visokog predstavnika, nije pravno validan”, naveli su iz Delegacije EU u BIH.

Dodali su da Dodikovi potezi “ne vode BiH naprijed”, već “produbljuju političku krizu, dovode do dalje pravne nesigurnosti i odvraćaju ulaganja, što negativno utiče na život građana u BiH”.

Dodik je juče potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u BiH.

“Predsjednik RS je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na Sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 21. juna 2023. godine”, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Osim tog zakona, visoki predstavnik u BiH poništio je Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda na teritoriji RS.

Dodik još nije potpisao ukaz o stupanju na snagu tog zakona.

Visoki predstavnik nametnuo je i izmjene Krivičnog zakona BiH, prema kojima je nesprovođenje njegovih odluka, kao i odluka Ustvanog suda BiH krivično djelo.

Beta

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU