-3.1 C
Sarajevo
Srijeda, 29 ožujka, 2023

Depilacija – šta sve trebamo znati?

Čini se da je depilacija vrlo jednostavan tretman, ali za one od vas koji to nikada prije nisu radili ili su se možda samo radili ljeti, evo nekoliko redovito postavljanih pitanja i odgovora koji će vam pomoći da isplanirate vaš idući tretman.

Koliko duge ili kratke trebaju biti dlačice za depilaciju?

Dlaka bi trebala biti najmanje 0.5 cm do 1.5 cm za najbolje rezultate. Ako imate jake dlačice, trebalo bi da bude bliže 1.5 cm za prvih nekoliko depilacija. Jednom kada dlaka postane finija, može se depilirati i na kraćoj dužini. Možda će vam trebati do tri tretmana depilacijom da bi se postigla glatka koža zbog činjenice da dlaka raste u fazama, a nikada nije u istoj fazi. Vrlo je važno izbjegavati brijanje između termina za depilaciju, jer će to prekinuti postupak i ponovno stimulirati rast.

Koliko često treba da idem na depilaciju?

Svake četiri do pet sedmica. Redovno depiliranje voskom je neophodno. Koža će biti manje osjetljiva ako se depiliranje redovito radi. Još jedan od razloga za često depiliranje voskom je taj što s vremenom možete čak i osjetiti manji rast dlake.

Da li bih nešto trebao učiniti prije termina za depilaciju?

Da. Uzdržite se od tuširanja ili kupke neposredno prije tretmana. Namakanje dlake će je omekšati, omogućiti joj lakše pucanje i učiniti depilaciju voskom manje učinkovitom. Pazite da dlaka odgovara dužini za depilaciju. Pazite da su područja za depilaciju čista.

Postoje određeni lijekovi i proizvodi koje ne treba uzimati ili koristiti ako uskoro planirate tretman depilacijom.

Aktuelni pilingi koji se koriste na području koje se depilira, poput Retin-A, Renove i hidrokinona, oralni lijekovi protiv akni kao što su Accutane, lijekovi za razrjeđivanje krvi i lokalni / oralni kortizon čine kožu osjetljivijom i povećavaju vjerovatnoću iritacije ili drugih komplikacije. Molimo vas da se obratite svom liječniku ako niste sigurni treba li vas depilirati voskom dok koristite lijekove.

Šta da očekujem nakon prvog tretmana depilacijom?

depilacija - šta sve trebamo znati?

Koža bez dlake! Također, svačija koža različito reagira na tretmane depilacijom, ali možete očekivati ​​privremeno crvenilo i manju iritaciju dan ili dva. Lagani svrbež može se osjetiti kako kosa raste.

Odgovarajuća njega nakon voska brzo će ublažiti ove simptome.

Ako ste mladenka, prisustvujete posebnoj prilici ili idete na godišnji odmor, preporučujemo vam usluge depilacije mjesec dana prije posebnog dana ili odlaska kako biste vidjeli kako vaša koža reagira. Ako je sve u redu, zakažite drugi vosak nekoliko dana prije.

Kako mogu spriječiti, te hoću li dobiti urasle dlake?

To je moguće. Depilacijom voskom uklanja se cijela koža, korijen i sve sa folikula. Koža vam se prirodno stvrdnjava i zadeblja na mjestu koje je depilirano voskom, pa je važno da to područje bude nježno piling.

Upotrijebite nježni piling u tom području otprilike 2 dana nakon depilacije i nastavite piling 1 do 2 puta tjedno nakon toga.

Također koristite smjesu ulja čajevca i lavande. Oba su antimikrobna i antibakterijska i sprečit će iritaciju.Pokušajte nekoliko dana nositi široku odjeću kako biste svojoj koži dali priliku da diše i smanji vlagu.

U bikinijima, usnama i ispod pazuha najviše se znojimo. Znoj i vlaga uzrokuju rast bakterija. Jednom kada je to područje navošteno, folikul je širom otvoren za ovu bakteriju koja se uvlači. Pokušajte izbjegavati teške vježbe koje će povećati znojenje i mrvljenje oko 24-48 sati nakon depilacije.

Kako funkcioniše depiliranje voskom?

Depilacija voskom smanjuje rast dlake kada se izvodi svakih četiri do pet sedmica. Tokom brijanja sječe dlaku na površini kože, depiliranje vuče i izlazi iz korijena, tako da raste natrag mekše, finije i tanje. Depiliranje je sjajno za one koji su umorni od gnjavaže nekoliko puta sedmično. Što više depilirate, manje dlaka raste.

Mogu li se brijati između tretmana za depilaciju?

Ne. Nemojte se brijati između tretmana depiliranjem! To remeti ciklus rasta dlake što rezultira većom količinom dlake na sljedećem sastanku.

Hoće li mi depilacija ojačati / potamniti dlačice?

Apsolutno ne. Depilacijom voskom ne poboljšavate rast više folikula dlake. U stvari, ako koristite običan vosak, primijetit ćete da će vam dlaka postati prilično rijetka i ne tako gruba. Kada se dlaka obrije, odreže se na debelom dijelu dlake, zbog čega možete osjetiti osipanje sutradan. Pravilno depilirana dlaka uklanja se s korijena, a kad kosa počne rasti, to je nova dlaka, vrlo fina na vrhu, tako da nema strništa. Jedine stvari za koje je poznato da potiču rast dlake su hormoni: prirodni ili umjetni.

Šta je brazilska depilacija?

Brazilski depilacija uklanja većinu dlačica, ostavljajući netaknutu samo središnju traku. Tretman brazilskom depilacijom uklanja sve rastuće dlake na području bikinija.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU