Najbolja kineska hrana, top 10 recepata

Kineska kuhinja je poznata kao iznimno zdrava kuhinja, a Kinezi su poznati po dugovječnosti, a ovo je najbolja kineska hrana

Karakteristika kineske kuhinje je kratka termička obrada povrća i mesa. Povrće i meso se prži kratko i na jakoj vatri. Povrće ispadne gotovo polu sirovo i to je iznimno zdrava karakteristika kineske kuhinje.

Meso koje se koristi mora biti čisto mišićno meso, izrezano na tanke trakice. Začini su posebna priča. Cijelo jelo je odlična ravnoteža povrća i mesa. Postupak izrade kineskih jela je također specifičan i treba ga poznavati i shvatiti.

Egzotična kineska hrana, koja je mnogima omiljena vrsta kuhinje, stekla je svoje vjerne fanove i nastavlja da stiče širom regije. Sve je više kineskih restorana koji se odlikuju odlično hranom i zanimljivim enterijerima.

najbolja kineska hrana
najbolja kineska jela

Ako spremate kinesku hranu, obratite pažnju na nekoliko stvari:

Wok

Za početak trebate nabaviti kvalitetan wok. Za uspjeh kineskih jela izuzetno je važno imati pravu wok posudu. Bez kvalitetnog woka i jake vatre nećete moći pripremiti kineska jela. Način pripreme jela na kakav ste naviknuli na ovim prostorima možete zaboraviti. U kineskim jelima nema dinstanja, nakuhavanja i slično…Sve se odvija naglo, kratko i brzo.

Za pečenje u woku koristite kikiriki ulje ili sojino. Ova ulja bolje podnose velika zagrijavanja u odnosu na suncokretovo.

Priprema mesa

Iako je sam postupak termičke obrade jako kratak, postupak pripreme samih namirnica je vrlo dug. Pogotovo je dugotrajna priprema mesa. Meso koje koristite u kineskim jelima su sasvim čiste pozicije, bez masnoća i žilica. Obično dolaze u obzir meso buta i ramsteka.

Svaku masnoću ili vezivno tkivo treba odstraniti prije rezanja. Tek kada imate sasvim čisti komad mesa, možete početi s rezanjem. Režete najprije tanke šnite, a potom te šnite na manje trake. Važno je da prilikom rezanja uočite smjer mesnih vlakana i da rez bude poprečno na smjer mesnih vlakana. Takvim rezanjem meso će biti mekše.

Mariniranje je suština. Obično u marinadu idu čili umak, soja umak, sol, soda bikarbona, gustin. Soda bikarbona izrazito učinkovito omekšava mesna vlakna. Marinirati treba najmanje 1 dan.

Umaci i začini

Kada se odlučite za kineska jela, onda morate nabaviti i određene umake. Najvažnije je da nabavite mješavinu čilija i češnjaka, soja umak, gustin. To su osnovne namirnice bez kojih ne možete raditi kineska jela. Ostale stvari koje možete nabaviti su: umak od kamenica, sezamovo ulje, kikiriki ulje, biljni začini za wok…

Napravili smo selekciju najboljih kineskih jela, a koje možete probati i u najboljim kineskim restoranima u Beogradu ako budete u prilici da posjetite prijestolnicu Srbije.

Xia duga bao

Xia long bao su šangajski specijalitet. Često poznate i kao knedle od juhe, ove male nabrane parcele sadrže mljevenu svinjetinu u želeu koja se jednom zaparena, topi u bogatom toplom juhu. Trik da ih jedete je da lagano pokupite knedlu s vrha, namočite je u tamni ocat, a zatim prosipate malu rupicu kroz koju možete prokuhati juhu.

Smrdljivi tofu

Smrdljivi tofu dijeli mišljenje kao niti jedna kineska ulična hrana. Fermentirana i potom duboko pržena, ova karakteristična grickalica često dolazi uz obloge čili umaka. Ne iznenađujuće, s obzirom na ime, obično ga možete namirisati nekoliko ulica dalje. Okus, međutim, znatiželjne posjetitelje često iznenadi.

Siu mei

Siu mei ili kantonsko meso s roštilja hongkonški je klasik. Ako niste sigurni odakle započeti, potražite restoran koji poslužuje cijelu svinju za pečenje. Ovo nije obična svinjska pečenka: zvijer je napunjena ljepljivom rižom i pržena je na otvorenom plamenu dok svaki centimetar kože ne postane savršeno hrskav.

Sečuanski vrući lonac

Vrući lonac, ili huo guo, jedno je od najpoznatijih jela u Sichuanu i dobro koristi vatrene čilije po kojima je provincija poznata. Bit će vam predstavljene tanke kriške sirovog mesa i povrća za kuhanje u masnoj zalihi s čilijem i biberima.

Pekinška patka

Prošlo je desetljeća otkako je Peking bio poznat kao Peking, ali nekako je ime zapelo među strancima kada je u pitanju glasovita gradska pečena patka. Peking kaoja, kao što je pravilno poznato, bit će isklesan na vašem stolu: prvo se pojedu štapići hrskave kože, a zatim se meso umoči u umak od slatkog graha i zamota u tanku palačinku s krastavcem i proljetnim lukom.

najbolja kineska hrana, top 10 recepata
kineska hrana sadrži puno začina i umaka

Kolači

Sredinom jeseni festival znači jednu stvar kada je u pitanju hrana u Kini: mjesečni kolači. Ove male, okrugle pecive dostupne su u sve više i više okusa svake godine, a punjenja kreću se od tradicionalne paste od pasulja lotosa i žumanjka do jagoda i crnog sezama. Danas se često daju kao pokloni, koji se u složenim kutijama prezentiraju obitelji, prijateljima i poslovnim suradnicima.

Lanzhou la mian

Nigdje bolje nije isprobati klasičnu Lanzhou juhu od goveđeg rezanci, Lanzhou la mian, nego u samom Lanzhouu, glavnom gradu provincije Gansu, na sjeverozapadu Kine. Poznati gradski rezanci s rukom su zvijezda jela, servirana s govedinom, proljetnim lukom i čilijevim uljem u bistrom, aromatičnom juhu začinjenom začinima poput kurkume i kumina.

Jian bing

Tanke palačinke s jajima i proljetnim lukom, jian bing popularno su jelo za doručak. Ponekad poznati kao kineski palačinke, baš kao i njihovi europski imenjaci koje kupuju na uličnim štandovima i jedu u pokretu. Ponekad ćete ih naći poslužene jednostavno s umakom od ljutog umaka; ostali dobavljači dodaju nadjev poput kiselih krastavaca, povrća i hrskave, kože od dubokog prženja.

Congee

Ova jednostavna kaša s rižom najpoznatije je kinesko jelo za doručak i udobna hrana – a pojavljuje se u brojnim oblicima. Neki od najčešćih kongeoloških dodataka i dodataka uključuju mljevenu svinjetinu, stoljetna jaja, gljive, korijander, čilijevo ulje i svježi đumbir. U međuvremenu, za doručkom, gotovo uvijek ćete ga naći posluženi s dubokim prženim štapićima tijesta zvanim “tiao”.

Pileća stopala

Poput njih ili ih mrzite, ne možete zanijekati da pileća stopala ostaju izrazito popularna zalogaja. Ako ih isprobate prvi put, možda ćete naći teksturu tvrđu za obradu od okusa. Potražite varijante na pari, pržene i marinirane kako biste se lakše snašli, posebno u Hong Kongu gdje su tradicionalna kratka spojka.

Pročitajte i ovo:

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU