Palačinke – u 3 jednostavna koraka do ukusnih palačinki

Palačinke se kroz historiju stalno spominju, a može ih se pronaći u kuhinjama cijelog svijeta, od Indonezije i Kine, preko Rusije, Europe do Amerike.

Ova vrlo jednostavna i vrlo ukusna poslastica nastala je u davnoj ljudskoj historiji upravo zbog svog jednostavnog recepta. Umućeno brašno, sa mlijekom ili vodom, uz dodatak jaja i mrvice soli osnovna je smjesa za palačinke kakve mi poznajemo u našoj regiji. Palačinka koju mi poznajemo je austrougarska palačinka okruglog oblika punjene marmeladom, sirom ili čokoladnim namazom.

Historija palačinke

Međutim, Amerikanci svoju palačinku peku na debelo sa kvascem koji ih stisne i osuši pa ih često prelijevaju slatkim sirupima poput sirupa od šećernog javora. U Indoneziji će palačinka biti punjena povrćem poput kupusa ili mrkve.

Francuzi će svoju palačinku raditi sa vodom umjesto mlijeka koje će biti vrlo tanke i sa okusom naranče. Rusi vole palačinku od heljdinog brašna te će biti punjene kiselim vrhnjem, kavijarom i možda dodanim kuhanim jajem.

Svugdje u svijetu postoji neka varijanta palačinke i svugdje u svijetu se one pripremaju vrlo jednostavno, samo je razlika u osnovnim sastojcima i punjenjem, te oblikom. Teško je utvrditi gdje su se prvobitno pojavile isto kao i kruh koji se priprema također od brašna, vode, malo soli, te dodatke kvasca ili jaja, no za razliku od kruha palačinka prvenstveno predstavlja vrhunsku poslasticu.

Austrougarske palačinke

Austrougarske palačinke su poslastica koju i mi poznajemo u našoj regiji. Recept je vrlo jednostavan brašno se umuti sa mlijekom, jedno do dva jaja ovisno o količini koja se priprema, te malo soli. Umjesto mlijeka može se stavili mineralna voda ili uz mlijeko dodati i malo mineralne vode. A najveća tajna svake domaćice u pripremi palačinki je tavica.

Tavica u kojoj se palačinka peče na malo ulja ili bez ulja u svakom kućanstvu služi isključivo za pripremu palačinki. Uobičajeno je da su to malo veće tavice i da su plitke od Tefala kojeg nakon upotrebe neće biti potrebno prati, već samo nakon pečenja prebrisati.

Nakon što ispečete određenu količinu palačinki možete ih puniti prema vašem izboru od pekmeza, marmelade, sira, čokoladnog namaza, svime što god vama i vašoj obitelji odgovara. Također, nakon što palačinke napunite možete ih posložiti u protvan preliti sa slatkim ili kiselim vrhnjem ili nekim drugim preljevom i kratko zapeči u pećnici da dobiju hrskavu koricu.

Smrvljene palačinke ili šmarn

Šmarn je naziv iz njemačkog jezika za palačinke koje se također iz iste smjese pripremaju na način da se cjelokupna smjesa ulije u tavicu kao da ste umutili jaja i pečete konstantno miješajući. Na taj način ćete dobiti grudice palačinki veličine koje vama odgovaraju, mogu biti promjera 1-2 centimetra, najvažnije je da se ravnomjerno ispeku i da pri tome ne zagore.

Tako pripremljeni šmarn nakon pečenja možete posipati šećerom kristalom, šećerom u prahu, mljevenim orasima, bademima. Također možete pomiješati sa tekućom čokoladom, svježim sirom, zapravo sami znate što volite, a dovoljno je da pustite mašti na volju i pripremite palačinke koje se zovu šmarn prema svojim željama.

Recept je identičan kao i kod klasičnih palačinki, samo se ne peku pojedinačno jedna za drugom već se smjesa ulije odjednom i miješajući se dobiju grudice i vaša je poslastica gotova jako brzo, a recept je jako jednostavan. Vaša će obitelj biti oduševljena ako ih svaki put iznenadite sa novom idejom bilo da se radi o punjenju klasičnih palačinki, ili da se odlučite na varijantu šmarna.

Preporučujemo još: 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU