-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  Deseta godišnjica smrti glumca Tonija Pehara

  ()

  Danas se navršava deset godina od odlaska sa životne i teatarske scene prvaka glumišta Mostara Tonija Pehara.

  Ante Toni Pehar rođen je 20. kolovoza 1952. u Mostaru i u bogatoj glumačkoj karijeri ostvario nastup u 120 kazališnih, filmskih i televizijskih uloga.

  Prva predstava u kojoj nastupa na sceni Narodnog pozorišta u Mostaru bila je Fassbinderova “Pred rajem na žalost sada” u sezoni 1971./72. a sve do premijere “Derviša i smrti” Meše Selimovića u veljači 1992. gotovo i da nije bilo predstave u kojoj nije nastupio s manjim ili većim ulogama. Svoj glumački put nastavlja kao jedan od osnivača Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i dramski prvak.

  Poslijeratni glumačku karijeru obilježile su predstave “Cinco i Marinko” Mate Matišića, koja je odigrana 37 puta, te “Rodijaci” Petra Miloša za koju je Toni Pehar potpisao režiju i u kojoj je nastupao zajedno s kolegom Velimirom Pšeničnikom Njirićem, priopćeno je iz HNK Mostar.

  Predstava je odigrana 124 puta u kratkom razdoblju. Dovoljno je reći da nije bilo mjesta u Bosni i Hercegovini gdje nije izvedena, a vrlo česta su gostovanja bila i u inozemstvu pred našim iseljenicima. Od ostalih uloga ne smiju se zaboraviti ni predstave Tena, Urotnici, U godinama gladi i Druga savjest.

  U povodu desete obljetnice smrti Tonija Pehara, Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u čast kazalištu i glumcu koji je obilježio cijelu jednu generaciju svojim sjajnim ulogama i koji će zauvijek ostati u srcima svoje obitelji, prijatelja i radnih kolega kao velika ljudska i glumačka veličina.

  (FENA) R.G.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO