15 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

DF: Paralelno formiranje vlasti na državnom i federalnom nivou

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) analiziralo je na današnjoj sjednici aktuelnu političku situaciju u BiH, s posebnim osvrtom na procese formiranja vlasti, kako na nivou države (Vijeće ministara BiH), tako i na federalnom nivou (Vlada Federacije).

– Zaključeno je da će se ova stranka zalagati da se ti procesi vode istovremeno, jer se jedino tako može ostvariti kontinuitet vlasti i spriječiti svi pokušaji da se nakon formiranja Vijeća ministara „ukoči“ proces formiranja federalne vlade – saopćeno je iz DF-a.

Predsjedništvo Demokratske fronte smatra da trenutni status Bosne i Hercegovine, koja je u MAP-u od Samita u Talinu 2010. godine, nije nešto o čemu bi se trebalo pregovarati s bilo kim, uključujući Milorada Dodika.

Što se tiče eventualnog formiranja Pokreta socijalne pravde i demokratije, Predsjedništvo DF-a je zauzelo stav da je to „zadnji pokušaj okrupnjavanja lijevih i građanskih snaga s ciljem da ovu zemlju u potpunosti ne progutaju etnonacionalni koncepti vlasti po kojem bi uslijedila, na istim principima zasnovana podjela države“.

– Uz sve nedostatke i neke nespretne korake koji su do sada učinjeni, smatramo da bi ovaj pokret mogao privući brojne čestite i poštene građane iskrenih i dobrih namjera – navode iz DF-a.

Predsjedništvo Demokratske fronte osuđuje aktivnosti nove većine u Gradskom vijeću Grada Zenica, „čiji je osnovni cilj ostvarivanje ličnih interesa, a što se pokazalo na pokretanju inicijative za smjenu aktuelnog predsjedavajućeg Gorana Bulajića“.

- Oglašavanje - df: paralelno formiranje vlasti na državnom i federalnom nivou

Predsjedništvo daje podršku Bulajiću i diže glas protiv prakse u kojoj lični (porodični) interes ima prednost nad interesom građana Zenice – saopćeno je iz DF-a.

(FENA) M.B.

3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima