5 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Dilberović: Proces EU integracija je ‘pokretna meta’

Direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović izjavio je danas da pojedini prioriteti iz izvještaja Evropske komisije ukazuju na to da je proces EU integracija “pokretna meta”.

Pojasnio je da Mišljenje i Analitički izvještaj EK trebaju biti smjernice bh. institucijama u narednom periodu, te sadrže niz mjera koje su navedene s kojima smo dobro upoznati, ali neke se prvi put pojavljuju. 

Prije su kratkoročni zahtjevi bili izrada određenih strategija a sada kratkoročni zahtjevi postaju provedba tih strategija – rekao je Dilberović. 

Dodao je da je u Mišljenju EK navedeno da bi pregovori o pristupanju trebali početi kada BiH dostigne potreban stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo u Evropskoj uniji, posebno u političkom kriteriju koji se odnosi na stabilnost institucija koje osiguravaju demokratiju, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i prava manjina. 

Dilberović je istakao da je EK preporučila Vijeću EU da razmotri mišljenje i preduzimanje mjera po navedenim ključnim prioritetima nakon formiranja vlasti u BiH. Za politički kriterij je ocijenjeno da BiH treba uložiti znatne napore da bi ga u dovoljnoj mjeri ispunila, dok je za ekonomski ocijenjeno da je BiH postigla određeni stepen makroekonomske stabilnosti ali su potrebne daljnje aktivnosti da bi postala funkcionalna tržišna ekonomija – rekao je Dilberović.

Naveo je da je BiH za spososbnost preuzimanja pravne stečevine EU ocijenjena kao umjereno spremna u poglavljima sloboda kretanja kapitala i pravo intelektualnog vlasništva.

- Oglašavanje - dilberović: proces eu integracija je 'pokretna meta'

Određeni stepen spremnosti je dostignut u 16 poglavlja a u ranoj fazi je još 15 poglavlja. U Mišljenju je precizirano 14 ključnih prioriteta koji se odnose na politički kriterij jer je odgovarajući napredak u tom kriteriju osnova za otvaranje pregovora – naglasio je Dilberović.

Precizirao je da se ti prioriteti odnose na demokratiju, odnosno funkcionisanje institucija, vladavinu prava, temeljna prava i reformu javne uprave.

(FENA)

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima