Dječak sam sebe povrijedio skalpelom dok je prijetio učenicima u OŠ “Šip”, nije prvi slučaj kojeg je škola pokušala zataškati

Ogromna prašina podigla se jučer kada je u medijski prostor stigla informacija da je u Osnovnoj školi “Šip”, koja se nalazi u istoimenom sarajevskom naselju, došlo do incidenta u kojem se učenik samopovrijedio dok je prijetio svojim drugarima iz školskih klupa sa skalpelom.

Škola je sve pokušala zataškati, kao i ranije, obzirom da ovo nije prvi incident koji se veže za ovu školu. Obično ne odgovaraju na medijske upite dok tema ne postane udarna i postane nužnost da se oglase.

Naime, učenik se samoozlijedio skalpelom u prostoru svlačionice, zadobivši lakše tjelesne povrede.

Policijski službenici su predmetni skalpel oduzeli, a od roditelja koje je sebi nanijelo povredu, kao i od roditelja djece koja su bila prisutna, uzete su izjave u svojstvu svjedoka“, navodi se u saopćenju policije.

Podsjećamo, uznemireni roditelji kada su saznali za ovaj incident pozvali su policiju. Obaviješteno je i Vijeće roditelja, te je sazvan hitni sastanak sa upravom škole.

Ipak, kako saznajemo nije to čak ni prvi incident koji se veže za istog učenika, ali o tome više informacija u narednom periodu.

Roditelji traže od uprave škole, prema našim saznanjima, da se uvedu mjere koje bi ubuduće zaustavile, odnosno spriječile ovakve incidente, jer postavlja se pitanje kako i zašto je učenik donio skalpel u školu.

Nakon brojnih medijskih upita o ovome oglasila se i škola.

Iz Osnovne škole “Šip” navode da se nije došlo ni do kakvog naguravanja, niti prijetnji. Također, tvrde da su odmah postupili po važećim pravilnicima i zakonom.

Povodom nemilog događaja koji se, nažalost, dogodio u četvrtak, 22. februara 2024. godine u prostorijama naše škole, ovim putem želimo obavijestiti roditelje i javnost da je škola odmah po saznanju šta se desilo postupila u skladu sa važećim pravilnicima i Zakonom.

Naime, tačno je da je navedeni učenik u školu donio skalpel, ali ne s namjerom da bilo koga povrijedi. U prostoriji gdje se desio ovaj događaj, nije bilo nikakvog naguravanja među učenicima, dječak ranije nije pravio probleme, niti je prijetio drugim učenicima, kako pojedini mediji tvrde.

Nažalost, učenik je samog sebe povrijiedio, a kako su nam potvrdili roditelji, nakon ukazane ljekarske pomoći, radi se o lakšim tjelesnim povredama.

Odmah nakon ovog događaja, s roditeljima učenika 6. razreda održan je hitan roditeljski sastanak kome je prisustvovala Uprava škole, Stručna pedagoška služba i policija. Unutar naše ustanove sve procedure sprovode se u skladu s važećom legislativom i u tom smislu interes učenika nam je na prvom mjestu.

Kako se u konkretnom slučaju radi o mlađem maloljetniku, molimo da se podaci ne iznose javno od strane onih koji nisu nadležni za davanje informacija o istom.

Uposlenici i Uprava OŠ, “Šip” iskreno žali zbog ovog incidenta, te su svi maksimalno angažirani kako se ovakvi ili slični događaji ne bi dešavali u našoj školi. Povrijeđenom učeniku želimo brz i uspješan oporavak“, navodi se u saopćenju.

Nije prvi incident, ali ni prvi kojeg škola zataškava

Glavno pitanje koje se postavlja pitanje zašto je škola čekala dva dana da se oglasi o ovom nemilom događaju koji se desio u njihovoj školi.

Da li se čekala i pisanja medija da je cijeli događaj imao drugačije posljedice, a ne “lakše tjelesne povrede” kako navode?

Inače, ova škola je krajem septembra pokušala zataškati još jedan slučaj u kojem je glavnu ulogu imala nastavnica muzičkog odgoja.

Brojni roditelji požalili su se našoj reakciji da polovina odjeljena dobije jedinicu iz predmeta koji bi djecu trebao da nauči da vole muziku i umjetnost, a umjesto toga samo stvore animozitet prema predmetu i svemu navedenom.

Nakon što su se učenici svojim roditeljima požalili na nastavnicu da viče na njih konstantno iz škole su roditeljima pojasnili da je “nastavnica operska pjevačica i koristi visoke tonove i frekvencije u svakodnevnoj komunikaciji“, a da je „lupanje po stolu vid izražavanja muzičkih taktova“?. Tada smo se pitali šta bi bilo dozvoljeno npr. nastavniku fizičkog koji je profesionalni hrvač?

Također, do nas je tada došla informacija da je nastavnica ponaosob prozivala učenike i ispitivala ko se žalio roditeljima, na taj način insinuirajući da djeca ne smiju da se žale na njene “nastavničke metode”.

Sve ovo je škola zataškala, a po prijemu našeg medijskog upita privatno su se javljali pojedini roditelji iako je medijski upit bio tačno naslovljen na upravu škole i ne bi trebao da se širi na način kako je to urađeno…

Po svemu sudeći resorno ministarstvo i inspekcije narednih dana imat će pune ruke posla u očigledno školi sa brojnim problemima…

The post Dječak sam sebe povrijedio skalpelom dok je prijetio učenicima u OŠ “Šip”, nije prvi slučaj kojeg je škola pokušala zataškati appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU