DNEVNIK TVSA/Da li će doći do poskupljenja usluga odvoza otpada u KS?

Neovisno stručno tijelo za utvrđivanje cijene usluga odvoza otpada, iznijelo je novi prijedlog, prema kojem bi se cijena za fizička lica povećala za 45%. Iz nadležnog ministarstva kazali su da još uvijek neće doći do poskupljenja.

Novoimenovani ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Bojan Bošnjak, kaže da će svakoj odluci o poskupljenju prethoditi studiozna analiza. Ipak, izražava skepsu da bi moglo doći do poskupljenja komunalnih usluga.

-Mislim da je ova Vlada na tragu toga da u ovom momentu neće biti poskupljenja u odnosu na neke usluge, koje Vlada ne može kontrolirati, ukoliko se tržište u nekim energentima bude mijenjalo – istakao je Bošnjak.

Iz „Ekotima“ kažu da, osim poskupljenja cijena ostalih životnih namirnica, vrijeme je da poskupi odvoz otpada, odnosno da to usklađivanje prati i korekcija načina naplate.

-Ono što je jedan od problema na kojima bi se moralo poraditi u budućnosti  u KS je jednostavno način naplate usluge odvoza otpada koji se trenutno radi po kvadraturi stambenog prostora, a ustvari bi trebalo da se radi po količini proizvedenog otpada kako bi se građani stimulisali da što više svoj otpad odvajaju za reciklažu i proizvode što manje otpada – ističe Rijad Tikveša, predsjednik Udruženja “Ekotim”.

Cijene usluga ostale su iste već 30 godina, a troškovi su sve veći, kažu iz preduzeća RAD. Ukoliko dođe do povećanja za 45%, razlika bi bila svega nekoliko maraka.

-Ako trenutno plaćate račun koji je u prosjeku 7 KM, 45% je otprilike 3 marke dodatno, plus PDV, plus marku – to je povećanje otprilike od nekih 4 do 4 i po marke na mjesečnom nivou, što je na godisnjem nivou cirka 50 KM – kazao nam je Mirza Ramić, portparol KJKP “Rad”.

Ukoliko dođe do usvajanja Prijedloga za povećanje cijena, postoji mogućnost korekcije, te da Vlada KS ima mogućnost da sufinansira te razlike, kako bi se pomoglo građanima.

TVSA

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU