Dnevnik TVSA: Općina Novi Grad organizirala je komemoraciju povodom 1. godišnjice velikog zemljotresa koji je pogodio Tursku.

Navršila se godina od razornog zemljotresa u Turskoj. U “katastrofi stoljeća”  53.537 ljudi izgubilo je život, a više od 100.000 je povrijeđeno. Općina Novi Grad organizirala je komemoraciju povodom 1. godišnjice velikog zemljotresa koji je pogodio Tursku. Nakon toga, počela je pokazna vježba službi za spasavanje i trajala je cijeli dan.

Spasilačke ekipe iz cijele BiH pokazale su vještine neophodne u venrednim okolnostima. Jedan takva – dva zemljotresa magnituda 7,7 i 7,6 stepeni pogodili su Tursku prošle godie na današnji dan. Jačina i posljedice u literaturu su ušle kao katasrofa stoljeća, jačina kao 132 atomskih bombi.  

Pokazna vježba u Centru Safet Zajko trajala je cijeli dan. U Općini Novi Grad otvorena je zložba fotografija iz misije spašavanja u kojoj su učestvovali i pripadnici GSSa Novi Grad. Za večeras je najavljena promocija filma Nisi sam, s potresnim ispovijestima Službe civilne zaštite i Gorske slžbe spasavanja tokom misije spasavanja žrtava razornog zemljotresa koji je pogodio Republiku Tursku 6. februara prošle godine.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU