20.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 29 rujna, 2022

Dnevnik TVSA/Školovanje i posao u IT sektoru skoro zagarantovan

Osim medicinskog I finansijskog sektora, najprofitabilnija industrijska grana jesu informacijske tehnologije. Prepoznavši potrebu za ovim kadrom Vlada KS finansirat će studente koji prvi put upisuju prvu godinu prvog ciklusa IT studijskih programa na Elektrotehničkom i prirodno matematičkom fakzltetu, i to na odsjecima “Računarstvo i informatika” i “Teorijska i kompjuterska nauka”, a na još četiri studijska programa, proširene su upisne kvote na četiri fakulteta.

Najveći izazov IT struke jeste potreba za kvalitetnim obrazovanjem mladih. Koliko je ovo zvanje traženo govori i činjenica da naši fakulteti koji obrazuju mlade u ovom sektoru, ne mogu izbaciti dovoljno ljudi koliko kompanije potražuju, tako da tko god se odluči baviti ovim pozivom posao je zagarantovan.

BiH ima veliki potencijal i kvalitetan kadar, koji jako dobro kotira na svjetskom tržištu, a koji može znatno doprinijeti i bh. ekonomiji ukoliko se bude ulagalo u popularizaciju i edukaciju. Potencijal ovog zanimanja zajedno s Univerzitetom u Sarajevu prepoznala je i Vlada KS.

Vlada KS finansirati će studij svim studentima koji upisuju prvu godinu IT studijskih programa na Elektrotehničkom i prirodno matematičkom fakultetu na odsjecima “Računarstvo i informatika” , “Teorijska i kompjuterska nauka”, ali i studentima koji upisuju IT studijske programe “Automatika i elektronika”, “Elektroenergetika” i “Telekomunikacije”, kao i studijski program “Kompjuterske i informacione tehnologije“, a proširene su i upisne kvote. Međutim, postavlja se pitanje hoće li to zaista doprinijeti povećanju ovog kadra?

  Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora KPZ Sarajevo

Jedan od razloga zašto je pomama za ovim zanimanjem jeste i visina plate. Plata u Bosni i Hercegovini u kategoriji IT softeware iznosi između 1200 – 3000 maraka, kao i u određenim kategorijama programera, dok neki IT smjerovi donose platu i do 5 i po hiljada maraka. Također, mogućnosti su velike, od privatnog rada, rada za domaće pa i strane kompanije. Za ove stručnjake cijeli svijet je potencijalno tržište.

www.tvsa.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
TNT Portal
TNT Portalhttp://tntportal.ba
TNT Portal donosi najnovije vijesti uz oglase za posao i zanimljive sadržaje kao što su recepti, horoskop, sanjalica, kvizovi i radio stanice.
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU