Dnevnik TVSA/Struka poziva roditelje da vakcinišu djecu, punktovi rade i subotom

U KS je u proteklojsedmici vakcinisano nešto više od 1.700 mališana. Iako je u prvim danima zabilježen veliki broj roditelja, koji su dovodili djecu da prime MRP vakcinu, u proteklim danima, taj broj je znatno manji. Da bi stekli kolektivni imunitet, kažu stručnjaci, potrebno je da najmanje 95 djece bude vakcinisano. Za to će trebati nekoliko godina.

Proces imunizacije na punktu u domu zdravlja Vrazova, koji u dvije smjene vakciniše djecu, protiče bez problema. Odziv je proteklih dana u opadanju.

Opada. Taj broj je poprilično veliki. To nije dovoljno. Treba nastaviti kontinuirano uz podršku svih drugih specijalnosti. Ne samo pedijatara jer je njih malo. Taj proces se ne može tako brzo postići pravi efekat to je sigurno godinu dvije. Na osnovu mog iskustva i više – tri četiri godine je potrebno da se postigne ono što mi želimo, rekao je za TVSA Adnan Bajraktarević, Dom zdravlja Vrazova.

A struka želi kolektivni imunitet. Za to je potrebno da više od 90 posto mališana bude vakcinisano protiv zaraznih bolesti jer je to jedini put za suzbijanje epidemija. Drugi vakcinalni punkt je u Domu Zdravlja Saraj polje. Situacija sa odzivom slična kao u Vrazovoj.

Trenutno je u KS 16 potvrđenih slučajeva morbila. Međutim, iz Zavoda za javno zdravstvo kažu da su u decembru i januaru registrovali 40 slučajeva velikog kašlja.

Trenutno, kaže Anisa Bajramović, šefica epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo, nisu stečeni uslovi za proglašenje epidemije velikog kašlja. Napominje da je vrijeme inkubacije od 7 do 21 dan, bez temperature uz curenje nosa i kašalj. Uputila je apel roditeljima da mališane dovedu na vakcinaciju. Vakcinani punktovi rade i subotom od 8 do 15 sati.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU