DNEVNIK TVSA/U Sarajevu ima oko 219 javnih česmi

Tradicija gradnje česmi datira još od 15. vijeka. Godinama kasnije, tradicija je prekinuta tokom intenzivne urbanizacije i gradnje. Sve je to rezultiralo rušenjem na desetine česmi ili njihovim zanemarivanjem i propadanjem, ali i slabim interesom lokalnih vlasti da sačuva ove jedinstvene spomenike. Zbog toga, Savjet za zelenu gradnju pokrenuo je projekat pod nazivom “Sarajevo grad hiljadu česmi – oživljavanje tradicije korištenja česmi”. Ove godine projekat je ušao u uži izbor evropskog Bauhausa gdje se dodjeljuju značajna novčana sredstva za projekte.

U Kantonu Sarajevo otprilike ima 219 javnih česmi i 29 prirodnih izvora. Prije je Grad Sarajevo održavao česme, kaže Nataša Kršulj, jedna od učesnica projekta. Danas su česme u nadležnosti općina i grada, no, sredstva kojima raspolažu nisu dovoljna za sistemska rješenja njihovog održavanja.

-Tako da se pojavila potreba za dokumentom koji će istražiti šta je problem i dati smjernice korak po korak, šta je potrebno uraditi da bi taj veoma važan resurs dobio svoj sjaj i naravno voda tekla sa svih naših česmi što danas nije slučaj. Problem je što su ove česme nekada davno bile prikopčane direktno na svoja izvorišta, bile su hajr česme, a one su danas ipak u gradskom vodovodu – sat se okreće, voda teče i treba to sve finansijski podržati – istakla je Nataša Kršulj, PR GREEN COUNCIL.

Ciljevi projekta su promocija, održavanje i podizanje svijesti za upotrebu javnih česmi. Građani su podržali projekat, smatraju da su javne česme nešto što nam je ostavljeno u naslijedstvo i što treba održavati.

-Ja mislim da treba povećati broj javnih česmi zato sto je Sarajevo simbol vode i svako zna da Sarajevo ima vode i da je ona vrlo kvalitetna. Mnogi dolaze zbog toga da se napiju vode jer nije lako naći ukusnu vodu, nije flaširana voda i onda naročito ovaj dio grada – kazao nam je Bakir Balta.

-Dovoljno je samo da zadržimo, odnosno održavamo naše postojeće koje imamo jer su nam jako velika uspomena za nešto sto smo stvarno naslijedili, što je potrebno održavati – poručuje Ismeta Jelešković.

Projektom je predviđeno mapiranje svih česmi u Kantonu Sarajevo, te postavljanje QR koda sa potrebnim informacijama. Kako bi nastavili sa realizacijom projekta, potrebna su novčana sredstva. Na stranici cesma.ba nalaze se detaljne upute kako glasati. Na taj način svojim glasanjem povećavate šanse da projekat „Sarajevo grad hiljadu česmi“ dobije potrebna novčana sredstva.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU