Dobre vijesti za one koji žele državljanstvo Njemačke

Nensi Fezer (Nancy Faeser), glasnogovornik njemačke savezne ministarice unutrašnjih poslova kazao je da je reforma Zakona o državljanstvu, dogovorena u koalicionom sporazumu između SPD-a, Zelenih i FDP-a otišla korak dalje.

Kako je rekao, nacrt zakona je skoro gotov i ubrzo će biti poslan ostalim ministarstvima.

Ovaj zakon donosi mogućnost da bi ljudi koji već više godina žive u ovoj zemlji trebali lakše postati njemački državljani. Umjesto osam godina, kao što je slučaj do sada, državljanstvo bi trebalo biti moguće dobiti već nakon pet godina boravka u Njemačkoj.

U slučaju posebnih integracionih doprinosa to bi trebalo biti moguće čak i nakon tri godine, naprimjer, ukoliko su useljenici pokazali poseban akademski, profesionalni ili dobrovoljni angažman ili posebno dobro vladaju jezikom.

Djeca stranaca rođena u Njemačkoj trebala bi automatski dobiti pravo na njemačko državljanstvo, ukoliko jedan od njihovih roditelja unazad pet godina posjeduje stalnu boravišnu adresu u Njemačkoj. Do sada je to pravilo važilo tek nakon osam godina.

Za osobe starije od 67 godina, Fezer želi ukinuti formalne potvrde o poznavanju njemačkog jezika koje su do sada bile tražene. Umjesto toga, ubuduće bi trebala biti dovoljna sposobnost verbalnog razumijevanja. Za pripadnike ove starosne grupe bi trebao otpasti i do sada traženi test znanja o društvenom i pravnom poretku u Njemačkoj.

Ovom reformom bi trebalo značajno biti olakšano i posjedovanje više državljanstava. Već više od 15 godina je za više od polovine svih novih državljana odobreno posjedovanje više državljanstava, navodi se u nacrtu zakona u koji je ARD imao uvid.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU