Dodik danas pred Sudom Bosne i Hercegovine

U Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti održan pretres u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. 

Pretres će biti održan samo za Dodika, nakon četiri odgađanja glavnog pretresa.

Dodikov branilac Goran Bubić izjavio je ranije Srni da će odbrana stav o svemu iznijeti na današnjem pretresu.

Sud Bosne i Hercegovine nije prihvatio zahtjev da se ponovo spoji predmet vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića sa predmetom predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika koji su razdvojeni na ročištu 17. januara na kome Lukić nije prisustvovao jer je bio u bolnici.

Sud BiH odbacio je mogućnost da se ponovo spoji predmet i da im se sudi zajedno. 

Sud BiH je odbio i ranije zahtjeve Dodikove odbrane o izuzeću sudije Mirsada Strike, kao i izuzeće sedam sudija tog suda.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula prošle godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Dodikova odbrana tvrdi da ne postoji krivično djelo za koje se Dodik i Lukić terete jer Christian Schmidt nije visoki predstavnik zato što imenovanje nije potvrđeno u Vijeću sigurnosti UN.

Ročište Dodiku zakakazano je za danas u 13.00 sati.

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU