Dodik sazvao za danas sjednicu Predsjedništva BiH o migrantskoj krizi

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sazvao je za danas hitnu sjednicu Predsjedništva BiH zbog migrantske krize.

On je izjavio jučer da nije htio da odbije da sazove sjednicu na koju član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji ju je zatražio po poslovniku, ima pravo, ali kaže da sumnja u adekvatan ishod.

Podsjetio da je Predsjedništvo BiH i ranije razmatralo to pitanje te zatražilo da se napravi cjelovit plan kada su u pitanju migrantski probemi, ali je ustvrdio da Vijeće ministara ništa nije uradilo.

– Jedino što možemo zaključiti jeste da pokušavamo da dođemo do toga plana – rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je jučer uputio zahtjev za održavanje hitne sjednice Predsjedništva BiH zbog migrantske krize, predlaže da državno predsjedništvo naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da zapovijedi upotrebu i razmještaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih, kao i drugih postrojbi Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice.

Upotreba i razmještaj Oružanih snaga BiH duž granice s Republikom Srbijom i Crnom Gorom predlaže se, kako je naveo, radi problema ilegalne imigracije u BiH iz zemalja Azije i Afrike, protivno važećim zakonima i viznom režimu BiH.

Komšić predlaže i da Predsjedništvo BiH predloži hitno održavanje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH na temu hitnog i sveobuhvatnog angažiranja svih raspoloživih kapaciteta Ministarstva sigurnosti BiH, kao i upravnih organizacija BiH sa operativnom samostalnošću u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH radi rješavanja problema ilegalne imigracije u BiH iz zemalja Afrike i Azije protivnom važećim zakonima i viznom režimu BiH.

(FENA) L.A.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU