6.6 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Dogodilo se na današnji dan

– 1518. Rođen Jacopo Tintoretto, talijanski slikar, jedan od najvećih majstora 16. stoljeća, čuven po vještini postizanja izuzetnih svjetlosnih efekata. Bio je glavni protagonist venecijanskog manirizma, izravnog preteče baroka.

– 1547. Rođen Miguel de Cervantes Saavedra, najveći španjolski pripovjedač i jedan od najvećih pisaca svjetske književnosti. Da i nije stvorio svoje golemo književno djelo, posebno Don Quijotea, buran život Miguela de Cervantesa Saavedre mogao bi poslužiti za proučavanje čovjeka na razmeđu dviju epoha – renesanse i baroka.

– 1885. U Blackpoolu u Engleskoj pušten u promet jedan od prvih električnih tramvaja. Tramvaj je pušten u promet šest godina nakon što je Siemens demonstrirao električne tračnice. Inauguraciju tramvaja predvodio je Holroyd Smith, koji je i izumio sustav, te Alderman Harwood, gradonačelnik Manchestera.

– 1901. Rođen Enrico Fermi, talijanski i američki fizičar, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku i jedan od najvećih znanstvenika 20. stoljeća. Najpoznatiji je po svom radu na raspadanju beta čestica, razvoju prvog nuklearnog reaktora, te za razvoj kvantne teorije. Po njemu je nazvan i kemijski element fermij.

  Koji je zdraviji, tvrdi ili tekući sapun? Stručnjak za higijenu ima odgovor

– 1938. Velika Britanija, Francuska, Italija i Njemačka potpisale sporazum u Munchenu kojim je Njemačkoj dozvoljeno da pripoji Sudetsku oblast, dio Čehoslovačke s njemačkom nacionalnom manjinom. Minhenski sporazum smatra se presudnim aktom kojim je Hitleru otvoren put za otpočinjanje Drugog svjetskog rata.

– 1941. U Babi Jaru, kod Kijeva, Nijemci su u Drugom svjetskom ratu u masakru nad Jevrejima, koji je trajao dva dana, pobili 33.771 civila, uključujući žene i djecu.

– 1958. Emitiran prvi zajednički program TV odašiljača u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.

– 1967. Međunarodni monetarni fond okupio svojih 106 članica na sastanku u Rio de Janeiru, gdje je odobrena reforma svjetskog monetarnog sustava.

– 1970. Potpredsjednik Egipta Anwar el-Sadat preuzeo dužnost šefa države nakon smrti Gamala Abdela Nasera, a 5. listopada postao predsjednik države. Ubijen je na vojnoj paradi u Kairu 1981. od vlastitih vojnika.

– 1988. Mirovne snage UN-a za 40-godišnji rad dobile Nobelovu nagradu za mir.

– 2001. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o borbi protiv terorizma i sprečavanju financiranja terorista. Rezolucijom je predviđeno uvođenje sankcija svakoj zemlji koja ne bude poštovala antiterorističke mjere.

  Bankar kažnjen sa 52 miliona eura zbog krijumčarenja Picassove slike

(FENA)


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU