Dom naroda FBiH o povećanju penzija

Penzioneri u Federaciji u iščekivanju su sjednice Doma naroda ovog četvrtka.

Ukoliko bude usvojen Prijedlog zakona o PIO-u, nakon urgencije premijera Fadila Novalića, bit će omogućeno značajno povećanje penzija kroz redovno i vanredno usklađivanje, te će se time ovoj kategoriji stanovništva olakšati njihov svakodnevni život. Provjerili smo hoće li to značiti i ispunjenje zahtjeva penzionera.

Konačno donošenje zakonskih izmjena i dopuna koje su, kako penzioneri kažu, mogle i ranije biti razmatrane u parlamentarnoj proceduri, ni sada ne ulijeva veliku nadu. Stanje u državi, kao i niz drugih faktora, ne obećavaju bolju situaciju, pa ne čudi što su i dalje skeptični.

A ni iznos od 6 posto, koji je predviđen za vanredno povećanje, nije siguran. Iako su, zahvaljući rastu BDP-a u prethodnoj godini, stvoreni uvjeti za ovogodišnje redovno i vanredno povećanje penzija, ono još nije konkretno definirano.

“Ne želim govoriti o tačnim procentima dok ne dobijemo zvanične podatke o rastu bruto domaćeg proizvoda u prošloj godini, koje ćemo imati krajem marta, ali već sa sigurnošću mogu reći da će ono biti značajno”, kazao je premijer Novalić.

Da je značajno i da će se na ovaj način olakšati njihov položaj, svi penzioneri se, ipak, ne slažu. Kako kažu, ne bore se za milostinju nego za ono što su sami zaradili.

“Taj zakon ne ispunjava naše zahtjeve, mi tražimo evropska rješenja, u EU prosječna penzija je 52% od prosječne plate”, navodi Vehid Jahić, predsjednik GO Stranke penzionera Tuzla.

Iz Saveza udruženja penzionera FBiH, te Federalnog zavoda PIO, s druge strane, optimistično gledaju na samu proceduru, te ne vide razlog zašto ove izmjene ne bi bile usvojene i u korist svih penzionera.

“Penzioneri mogu očekivati da će u ovoj godini penzije porasti za 10-12%. Na taj način će najniža penzija, koja iznosi 382 KM, iznositi oko 430 KM, a zajamčena, odnosno zarađena – 550 KM. Tako ćemo postići konačno u ovoj godini da proisječna penzija bude 50% prosječne plate”, ističe Redžad Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić objašnjava: “Mi smo u ovoj godini planirali finansijskim planom, i imamo očekivanja o normalnom razvoju događaja, izvjesno dovoljno sredstava u 2022. godini da možemo uredno isplatiti i uredno usklađenu penziju, koja će biti značajno veća nego prethodnih godina, a i vanredno koja će se i poslije izdiferencirati”.

Ukoliko i dođe do usvajanja prijedloga ovog zakona, te do samih povećanja penzija, uzimajući u obzir nezaustavljiv rast cijena i sve težu ekonomsku situaciju, to će ponovo biti veoma malo za najugroženiju kategoriju društva.

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU