Dom naroda FBiH sutra glasa o zabrani izgradnje malih hidroelektrana

Desetogodišnja borba građana i građanki protiv izgradnje malih hidroelektrana (mHE) mogla bi biti krunisana u četvrtak, kada će delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), na 19. sjednici glasati o Prijedlogu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH podsjetili su da predloženo zakonsko rješenje, koje je u parlamentarnu proceduru prije više od godinu dana uputila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, predviđa zabranu izdavanja energetskih dozvola za izgradnju novih malih hidroelektrana, odnosno praktično u potpunosti zabranjuje izgradnju ovih štetnih objekata. Za slučajeve malih hidroelektrana kod kojih već postoje zaključeni ugovori o koncesiji, investitorima je ostavljen rok od tri godine da kompletiraju zahtjev za izdavanje energetskih dozvola, dok će, u suprotnom, ugovori biti raskinuti.

“Istina je da je prijedlog zakonskog rješenja kojim se zabranjuje izgradnja novih mHE mogao biti bolji i funkcionalniji i stiže poprilično kasno, jer je u FBiH već u pogonu 69 mHE, ali napominjemo da je nužno usvajanje Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji kako bismo mnogobrojne investitore konačno zaustavili u njihovim planiranjima i izgradnji stotina novih malih hidroelektrana. Jednostavno, nemamo vremena za gubljenje i predloženo zakonsko rješenje mora biti usvojeno jednoglasno i bez amandmanskih intervencija koje bi usporile proces”, saopštila je Koalicija koju čini 30 udruženja.

U cilju informisanja šire javnosti posebno ističu da će usvajanje ovog zakona predstavljati tek prvi korak u procesu zaštite bosanskohercegovačkih rijeka, s obzirom na to da predstoji nastavak borbi za spas rijeka poput Kruščice, Neretvice, Bosne, Neretve (Bunski kanali), Ugra i brojnih drugih gdje postoje već zaključeni koncesioni ugovori.

“Tu su i megalomanski projekti poput Gornjih Horizonata i HES Gornja Neretva, kao i korištenje naših vodnih resursa od strane susjednih država. Svjesni smo i problema različitih vidova onečišćenja naših vodotoka, čije će rješavanje zahtijevati sistemski pristup”, navode iz Koalicije.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH apelovali su na delegate Doma naroda da u četvrtak pruže punu podršku Zakonu o dopunama Zakona o električnoj energiji.

“Ovo je životno pitanje, te u ime nekoliko desetina hiljada građana koji na terenu vode borbe protiv izgradnje malih hidroelektrana i ogromne većine šire javnosti, pozivamo da iskoristite historijsku priliku koju imate i ostanete zapamćeni kao saziv Doma naroda FBiH koji je zaštitio najdragocjenije bisere Bosne i Hercegovine”, poručili su.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU