9 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 3 listopada, 2022

Dom naroda FBiH sutra glasa o zabrani izgradnje malih hidroelektrana

Desetogodišnja borba građana i građanki protiv izgradnje malih hidroelektrana (mHE) mogla bi biti krunisana u četvrtak, kada će delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), na 19. sjednici glasati o Prijedlogu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH podsjetili su da predloženo zakonsko rješenje, koje je u parlamentarnu proceduru prije više od godinu dana uputila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, predviđa zabranu izdavanja energetskih dozvola za izgradnju novih malih hidroelektrana, odnosno praktično u potpunosti zabranjuje izgradnju ovih štetnih objekata. Za slučajeve malih hidroelektrana kod kojih već postoje zaključeni ugovori o koncesiji, investitorima je ostavljen rok od tri godine da kompletiraju zahtjev za izdavanje energetskih dozvola, dok će, u suprotnom, ugovori biti raskinuti.

“Istina je da je prijedlog zakonskog rješenja kojim se zabranjuje izgradnja novih mHE mogao biti bolji i funkcionalniji i stiže poprilično kasno, jer je u FBiH već u pogonu 69 mHE, ali napominjemo da je nužno usvajanje Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji kako bismo mnogobrojne investitore konačno zaustavili u njihovim planiranjima i izgradnji stotina novih malih hidroelektrana. Jednostavno, nemamo vremena za gubljenje i predloženo zakonsko rješenje mora biti usvojeno jednoglasno i bez amandmanskih intervencija koje bi usporile proces”, saopštila je Koalicija koju čini 30 udruženja.

  Dileri uhapšeni zbog proizvodnje i prometa droge, pronađeno i oružje

U cilju informisanja šire javnosti posebno ističu da će usvajanje ovog zakona predstavljati tek prvi korak u procesu zaštite bosanskohercegovačkih rijeka, s obzirom na to da predstoji nastavak borbi za spas rijeka poput Kruščice, Neretvice, Bosne, Neretve (Bunski kanali), Ugra i brojnih drugih gdje postoje već zaključeni koncesioni ugovori.

“Tu su i megalomanski projekti poput Gornjih Horizonata i HES Gornja Neretva, kao i korištenje naših vodnih resursa od strane susjednih država. Svjesni smo i problema različitih vidova onečišćenja naših vodotoka, čije će rješavanje zahtijevati sistemski pristup”, navode iz Koalicije.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH apelovali su na delegate Doma naroda da u četvrtak pruže punu podršku Zakonu o dopunama Zakona o električnoj energiji.

“Ovo je životno pitanje, te u ime nekoliko desetina hiljada građana koji na terenu vode borbe protiv izgradnje malih hidroelektrana i ogromne većine šire javnosti, pozivamo da iskoristite historijsku priliku koju imate i ostanete zapamćeni kao saziv Doma naroda FBiH koji je zaštitio najdragocjenije bisere Bosne i Hercegovine”, poručili su.

www.tvsa.ba

  Apel pacijentima da bez velikih razloga ne dolaze u zdravstvene ustanove

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
TNT Portal
TNT Portalhttp://tntportal.ba
TNT Portal donosi najnovije vijesti uz oglase za posao i zanimljive sadržaje kao što su recepti, horoskop, sanjalica, kvizovi i radio stanice.
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU