Dom naroda prihvatio Čavarinu odluku o imenovanju troje sudija Ustavnog suda FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je danas na vanrednoj sjednici odluku predsjednika FBiH Marinka Čavare o imenovanju troje sudija Ustavnog suda FBiH – Ajše Softić iz reda bošnjačkog naroda, Mirka Milićevića, Hrvata, te Branimira Orašanina iz reda Srba.

Da li će danas biti imenovan i četvrti nedostajući sudija, bit će poznato u daljnjem nastavku ove sjednice nakon pauze proglašene na zahtjev delegatskog kluba Hrvata.

Predsjednik Čavara je odluku o imenovanju troje navedenih sudija donio ranije u saglasnosti s dopredsjednicima FBiH Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem, ali nije bilo saglasnosti za četvrtog kandidata iz reda ostalih naroda, Dubravka Čamparu, kojeg je Čavara također prvobitno predložio, pa je pred delegate Doma naroda, u okviru prve današnje tačke dnevnog reda, došao njegov korigovani prijedlog s imenima samo troje navedenih sudija.

Predstoji druga tačka dnevnog reda, a Čamparino ime je i dalje na kandidatskoj listi koju je predložilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH među 21 drugih kandidata, svrstanih u grupe ‘odličnih,’, vrlodobrih’ i ‘dobrih’, prema rangiranju VSTV-a. Ime Dubravka Čampare je u grupi ‘odličnih’.

U dosadašnjem toku sjednice, Čavara je odbacio optužbe pojedinih članova Doma naroda da je tri godine blokirao imenovanje nedostajuća četiri člana Ustavmog suda FBiH, te podlegao političkim uticajima kad je u njegovoj odluci predložio imena samo troje sudija.

Prema jučerašnjoj izjavi predsjedavajućeg Kluba delegata bošnjačkog naroda Jasmina Duvnjaka, četvrtog nedostajućeg sudiju Ustavnog suda trebalo bi da Dom naroda imenuje s kandidatske liste Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, dok je danas na sjednici, Ivo Tadić u ime delegatskog kluba Hrvata rekao da će ovaj izbor ostati u dužnost narednom sazivu Doma ako se ne desi danas.

(FENA) D. Ć.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU