Dr. Solaković: “Ujutro morate doručkovati, a kod nas je prvo cigara i kafa i gledate u nebo”

Doktor Solaković je poznat po tome što često daje savjete povezane sa ishranom.

Bosanski doktor Oz, kardiovaskularni hirurg, profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu i autor niza knjiga o zdravom životu i ishrani Emir Solaković govorio je o zdravlju društva i pojedinca.

Ispričao je da se bavio sportom, ali je uvidio u jednom trenutku da mu nije dobro.

“Išao sam na razna snimanja, tražio sam sebi problem. Kopao sam i kopao. Na kraju su došli meni da sam ja psihički poremećen. Knjige su nastale iz toga, pišući, da sami sebi pomognete. Vi ste ti koji tražite sebi dijagnozu, držite palicu u svojim rukama. Ja sam ljekar, nas pacijenti mrze. Kad sam ušao pod anesteziju, tek sam tad shvatio muke i nedaće jednog pacijenta. Tad sam postao kao ljekara puno bolji čovjek i puno bolji prema pacijentu. Ja sam obični čovjek, iz naroda.

Ja sam vaš, pisao sam knjige i govorim za svoj narod, svoje ljude, da oni to shvate i nauče. Mnogi su promijenili živote i mnogi mi se zahvaljuju. Vi drugog izbora nemate. Imate medije, jeste li ikad vidjeli reklamu o prasi? Neće država reći da moraju uzimati toliko i toliko proteina, masti ili šećera”, poručio je te dodao: “Jednostavno, nema niko da se brine o vama. Svi su protiv vas. Gdje god krenete, svi su protiv vas. Ja želim da vi naučite da znate šta ćete jesti, uzimati i ponašati se u bilo kojoj situaciji.

Organizam je napravljen prije stotine i stotine hiljada godina. Govorim ljudima da naša mašina traži to i to, takvu i takvu hranu, ponašanje. Ako ćete uzeti baklavu, operite je, saperite sve i to pojedite. Između šećera i masnoće, bolje pojedite masnoću, šećer je vrlo opasan“, rekao je na N1.

Poručio je gledateljima da ujutro prvo što treba uraditi je doručkovati.

“Ujutro kad se probudite morate doručkovati, to morate jer preko noći ne jedete, a organi rade. Kad se probudite kod nas je prvo kafa, kafa, cigara i gledate u nebo. Uzme kocku šećera i on je sit. Organizam traži proteine, traži ono što nije imao i onda počne sam sebe jesti. 30 godina maltretiramo organizam, poslije toga on nas ganja. Je li to život?” – pita se dr. Solaković.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU