Državni službenici danas na protestima zbog urušavanja državnih institucija

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine danas će na Trgu BiH održati proteste zbog, između ostalog, dugogodišnjeg projekta urušavanja državnih institucija. 

Kao jedan od razloga navode i nepotpisivanje kolektivnog ugovora koji zaposlene u institucijama na državnom nivou dovodi u veoma nesigurnu pravnu poziciju, kao i neusvajanje budžeta za 2022. godinu. 

– Osnovice za odračun plate koja iznosi 475,69 koja nije mijenjana zadnjih 12 godina i koja ugrožava preživljavanje zaposlenih u institucijama BiH, jer radnica koja čisti kabinet ministra ima osnovnu platu od 475,69 KM, a ministar deset njenih plata 4.750 KM – navode iz Sindikata. 

Također tvrde da zaposleni u državnim institucijama na nižim nivoima vlasti imaju 25 do 35 posto veće plate za isti posao koji obavljaju u odnosu na zaposlene u institucijama na državnom nivou. 

– Dugogodišnje politike vladajućih stranaka urušavanja državnih institucija dovela je zaposlene u situaciju da sa svojim ličnim primanjima, već duže vrijeme, nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice. Imaju pravo na rad, zaposleni su, ali od plate ne mogu da prežive – kazali su. 

Iz Sindikata je saopćeno da je jedan od razloga okupljanja i enormno visoka primanja zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, od 6.000 KM do 9.000 KM mjesečno.  

fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU