Duraković nakon pucnjave u školi u Lukavcu: Potreban strateški odgovor na problem

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković obratila se novinarima na pres-konferenciji održanoj tokom današnje sjednice Federalne vlade povodom pucnjave u osnovnoj školi Lukavac Grad u Lukavcu, kada je učenik ranio nastavnika.

Duraković je kazala da će Vlada na sjednici danas donijeti zaključke povodom ovog događaja.

Također, ministrica će sazvati hitni sastanak sa svim kantonalnim ministrima obrazovanja o sigurnosti u školama, koji će možda biti održan već u petak u Mostaru.

Duraković je pozvala sve kantonalne ministre obrazovanja u Federaciji da se odazovu, kao i da budu ispoštovani današnji zaključci Federalne vlade.

U principu, zaključila je da se s problemom ove vrste treba boriti strateški jer takav pristup nedostaje iako ima vizija za njegovo rješavanje.

Po preuzimanju aktuelnog mandata, navela je ministrica, desila se pucnjava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, pa je ona već tada poduzela niz ativnosti i mjera u pokušaju koordinacije svih deset ministarstva obrazovanja u Federaciji.

U tome nažalost nije uspjela, konstatirala je, ali će dati sve od sebe u cilju multidisciplinarnog, multisektorskog i interresornog rješavanja te preveniranja ovakvih pojava. U tom kontekstu je najavila i potrebnu saradnju škola te institucija vlasti, aktiviranje odgovarajuće uloge centara za socijalni rad, pedagoga i psihologa u školama te drugih faktora jer su posezanje djece za oružjem, diskriminacija, odnosno razni vidovi vršnjačkog nasilja postali duboko ukorijenjeni društveni problem koji zahtijeva hitne mjere, odnosno set mjera, u čemu će njena uloga biti koordinirajuća.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU