-9.5 C
Sarajevo
Subota, 22 siječnja, 2022
Još

  Džaferović u Fazlagića Kuli: Moraju se poštivati prava povratnika

  -

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je danas obilježavanju 10. godišnjice obnove džamije u Fazlagića Kuli kod Gacka, koja je bila zapaljena 2008. godine.

  Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na centralnom spomen-obilježju, Džaferović i predstavnici delegacija drugih institucija odali su poštovanje gatačkim šehidima.

  -Bilo je važno da se u vrlo kratkom vremenu, ovaj vrlo značajan objekat za nas obnovi. Danas smo ovdje da se sjetimo i odamo poštovanje za 182 ubijena Bošnjaka Gacka u vremenu odbrane BiH od agresije, dok su Gačani mogli da brane svoje kućne pragove, ovdje na području općine Gacko. Ovdje smo da se sjetimo i odamo poštovanje za preko 400 šehida, odavde iz Gacka, koji su dali svoje živote na ratištima diljem BiH – kazao je Džaferović u svome obraćanju.

  Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, istaknuo je da je agresija na BiH došla izvana, na talasima najprije velikosrpskog projekta, a onda i velikohrvatskog projekta, a glavni cilj je bio uništiti multietničku supstancu Bosne i Hercegovine i višestoljetnu bh. tradiciju života različitih etničkih skupina.

  Džaferović je naglasio da su povratnici širom Bosne i Hercegovine, uključujući i Gacko, najbolji borci za reintegraciju države Bosne i Hercegovine.

  -Uvijek ću se odazvati na pozive povratnika, jer zastupam politiku, na temelju i ličnih ubjeđenja, da je jedini put ove zemlje – njena unutrašnja reintegracija i integracija takve BiH u EU i NATO. Mi BiH možemo reintegrirati u interesu svih naroda koji žive u ovoj zemlji, na način da ćemo jačati institucije države, jer one pokrivaju cijelu državu i u njihovom funkcioniranju učestvujemo svi mi, svi narodi i građani – kazao je.

  Džaferović je naglasio da je BiH multietnička zemlja, da nijedan entitet nije etnički ekskluzivan prostor samo jednog naroda, već da oba entiteta pripadaju svim narodima i svim građanima, te da “i ezan i crkveno zvono treba da se čuju u svim krajevima zemlje”.

  -Naši povratnici ne žive u sjajnom stanju. Neki imaju problema da se vrate, neki imaju problema da svoj povratak učine održivim. Uglavnom svi imaju problema sa ostvarivanjem prava koja im pripadaju, prava koja su zapisana u dokumentima, u ustavima po kojima mi danas funkcioniramo u BiH. Pozivam sve vlasti u BiH, evo ovdje u entitetu RS, ovdje na području općine Gacko: ‘Poštujte prava povratnika’ – poručio je.

  Istakao je da se moraju poštovati prava povratnika na zapošljavanja u javnom sektoru i na identitet, posebno pravo na bosanski jezik u manjem bh. entitetu.

  -Nisu slučajni udari antibosanskih snaga na institucije i na prava povratnika. Ja im poručujem da odustanu od toga, jer mi se nikada nećemo proći borbe za svaki pedalj ove zemlje i za prava svakog čovjeka. Jer ovo je naša zemlja, i ne dam da bilo ko, evo ovdje na ovom mjestu, kaže da je u većem pravu od bilo koga od nas. To se naravno odnosi na sve ljude i sve krajeve BiH – zaključio je Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

  (FENA) L.A.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO