1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  U negiranju genocida otišlo se dalje, u glorifikaciju počinioca

  ()

  Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prije odlaska na Jagliće u susret učesnicima „Marša mira“ posjetio je Memorijalni centar Potočari i odao počast žrtvama genocida Srebrenice.

  – U ovom trenutnu najviše boli to što još uvijek nisu pronađene sve žrtve genocida, što nisu sve žrtve identificirane i što nisu našle svoj konačan smiraj, ovdje na šehidskom mezarju u Potočarima – kazao je medijima Džaferović.

  Naglasio je da je poseban problem negiranje genocida.

  – Kada je ovaj genocid u pitanju, otišlo se i dalje s tim negiranjem, otišlo se u glorifikaciju veličanja počinioca zločina. Bosni i Hercegovini u ovom trenutku najpotrebnije je zakon o zabrani negiranju genocida, zakon o zabrani veličanja zločinaca, i nazivanja škola po njihovim imenima. Iako smo do sada mnogo puta pokušavali taj zakon donijeti, nastavit ćemo to činiti i dalje. Nećemo odustati dok ne postignemo taj rezultat, jer to je najmanje što možemo da učinimo kada su u pitanju žrtve genocida. Sljedeći problem je pitanje onih koji su odgovorni za genocid. Samo je mali broj onih koji su naredili i izvršavali genocid, a odgovoran je bio čitav sistem i svi moraju odgovarati, od prvog do posljednjeg koji je na bilo koji način učestvovao u genocidu. Nećemo odustati dok se to ne postigne – naglasio je Džaferović.

  On je pozvao sve one koje znaju gdje se nalaze masovne grobnice da konačno kažu gdje su te masovne grobnice.

  – Mislim da će biti lakše i njima i da će oni biti mirniji kada to kažu, jer istina se nikad nije dala pokopati. Istina je uvijek izlazila na vidjelo, istina će pobijediti. Državne institucije i svi oni koji su zaduženi za traženje nestalih su dužni da učine sve kako bi se taj proces što prije okončao. Ko god je zakazao na tom planu, odgovoran je pred Bogom i pred ljudima – zaključio je Džaferović.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO