DŽEMAT VISBADEN PROSLAVIO 30 GODINA RADA: Ne dajte da vam vjera bude proces, nego postupak, poručio Bugari

Džemat Visbaden (Wiesbaden) Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj obilježio je trideset godina uspješnog postojanja i rada. Centralna svečanost trajala je dva dana, pod motom“Nek se naša ljubav širi“.

sulejman bugari i eldin huseinbegović

Prva večer bila je više akademskog karaktera, kada su bili pozvani predstavnici grada Visbadena, zatim poznati i istaknuti Nijemci iz društvenog i političkog života grada. Druga noć bila je organizirana za sve simpatizere i poštovaoce ovog džemata, a pozivnice za ovo druženje dobili su istaknuti i priznati Bošnjaci iz Njemačke, kao i iskreni prijatelji džemata.

predstavnici džemata mainz i offenbach
predstavnici džemata mainz i offenbach

Specijalni gosti bili su dr. Ahmed ef. Purdić, izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH, fetva-i-emin, Aldin efendija Kusur, glavni imam IZBNJ, Muhedin ef. Latifović, izaslanik mešihata IZ u Srbiji (Sandžak), mr. hafiz Sulejman Bugari, savjetnik crnogorskog reisa Rifata ef. Fejzića, Višnja Lončar, generalna konzulica BiH u Frankfurtu, te istaknuti psihijatar Midhat Dizdarević.

horska sekcija džemata wiesbaden
horska sekcija džemata wiesbaden

Za kulturno-zabavni dio programa bili su zaduženi Eldin Huseinbegović, Ismail Metin, te KUD „Behar“ iz grada Wetzlar-Giessen.

hafiz bugari i besim ibrić
hafiz bugari i besim ibrić

– Naš zadatak u budućnosti je da IZ BNJ podignemo na viši nivo, da, prije svega, dobijemo status korporacije Javnog prava, a shodno zakonima Njemačke, kako bismo Bošnjacima, ali i njemačkom društvu dali još veći doprinos – rekao, između ostalog, u svom obraćanju dr. Ahmed ef. Purdić.

Posebno je bio zanimljiv i emotivan govor generalne konzulice BiH u Frankfurtu Višnje Lončar koja je istakla značaj rada i postojanja džemata i džematlija  u Njemačkoj.

fahrudin ef. džinić i edlin huseinbegović
fahrudin ef. džinić i edlin huseinbegović

– Sretna sam što sam danas ovdje s vama, s mojim narodom. Tokom protekle dvije godine mog mandata moja iskustva s džematima i džematlijama su predivna. Ovom prilikom molim sve poštovane imame, hafize i sve vjerske poglavare da nas sve i dalje držite na okupu. Narod koji imaj svoj čvrst i jasan stav, koji ima svoju viziju, ima svoju sadašnjost, ali i sigurnu budućnost. Mnogo je više naroda nego država, a mi imamo svoju državu, Bosnu i Hercegovinu – rekla je Lončar.

dr. ahmed ef. purdić, višnja lončar i fahrudin ef. džinić
dr. ahmed ef. purdić, višnja lončar i fahrudin ef. džinić

Iz respekta prema islamu Višnja Lončar naučila je i jednu suru iz Kur’ana, koju je na pozitivno iznenađenje svih prisutnih i proučila, dobivši ogroman apluaz više od 1000 posjetilaca.

Obraćanje hafiza Sulejmana Bugarija slušano je veoma pomno, jer je kao i uvijek uspio prenijeti ljudima pozitivnu energiju.

– Ne dajte da vam vjera bude proces, neka bude postupak – rekao je, između ostalog, hafiz Bugari.

doktor dizdarević sa suprugom
doktor dizdarević sa suprugom

Fahrudin efendija Džinić već punih trideset godina je imam u džamatu Visbaden, a od 2019. godine i glavni imam meslidža Islamske zjednice Frankfurt, koja obuhvata pokrajine Hesen, Sarland i Rajnland-Falz, a koje pokrivaju ukupno 13 džemata.

– Neka ljubav, ljudskost i pravda budu primjer svima, kao što su i nama bili svih ovih trideset godina. Imali smo veoma teških momenata, ali sve smo prevazišli, pa danas ovdje slavimo trideset godina našeg uspješnog postojanja i rada – rekao je efendija Džinić.

Bato Šišić

The post DŽEMAT VISBADEN PROSLAVIO 30 GODINA RADA: Ne dajte da vam vjera bude proces, nego postupak, poručio Bugari appeared first on Express.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU