Džindić za FR: Sporazum ili zamjena kadrova – TNTPortal

Mora biti postignut dogovor oko načina funkcioniranja preduzeća ovlaštenih za nabavku i distribuciju gasa u Federaciji, Energoinvesta i BH-Gasa, već naredne sedmice ili će Vlada pokrenuti smjenu direktora, poručio je ministar energije, industrije i rudarstva Federacije BiH Nermin Džindić u Intervjuu na Radiju Federacije.

Ministre Džindiću, već danima je javnost izložena međusobnim optužbama čelnih ljudi preduzeća ovlaštenih za nabavku i distribuciju gasa u Federaciji – BH-Gasa i Energoinvesta. Situacija je kulminirala najavom da bi Federacija mogla ostati bez gasa što je razriješeno reakcijom iz Vlade Federacije. Vi ste obavezali BH-Gas da izmiri obaveze, ali ova priča se nastavlja. Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, osim što je optužila direktora BH-Gasa da je iznio najbesramnije laži kada je rekao da nisu nikada primili fakturu Energoinvesta, kazala je da je Vlada FBiH jučer, umjesto da riješi problem, samo djelimično ugasila prvu vatru.

Problem je trebao biti riješen ranije, ali nije. Juče je kulminirao najavom da će isporuka gasa biti obustavljena. Mi smo ultimatumom naredili da se to riješi, a očekujemo da naredne sedmice budu nastavljeni dogovori o načinu budućeg funkcionisanja. Vlada je 8. aprila donijela zaključak u kojem se naređuje objema kompanijama i nadzornim odborima da donesu novi sporazum prema kojem će u budućnosti raditi. Čak smo i neke stvari razjasnili u vezi s Uredbom. Nažalost, i pored zaključka Vlade, problemi se nastavljaju. Ja se nadam u narednoj sedmici da ćemo napraviti sporazum ili potegnuti za smjenom kadrova.

Šta stoji iza razmirica direktora obje kompanije? Da li je to bitka za monopol na tržištu gasa u Federaciji?

Možemo reći da jest. Obaveza Bosne i Hercegovine i Federacije BiH jeste da se razdvoji snabdijevanje od distribucije, odnosno operatora distributivnog sistema, i u tome je poenta izrade te Uredbe koja je donesena. Naime, da jedno Privredno društvo snabdijeva gasom Federaciju, a drugo bude operator distributivnog sistema i da se brine o razvoju distributivne mreže. Ali ni u kojem slučaju operator distributivnog sistema, što je BH-Gas, ne treba graditi milionske projekte od novca naših građana i onih koji plaćaju plin“, poručio je ministar Džindić.Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU