EMA: AstraZeneca ne nosi poseban rizik, dobrobit od vakcine veća – TNTPortal

Stručnjaci koji istražuju moguće veze anticovid vakcine AstraZenece i krvnih ugrušaka, nisu našli specifične faktore rizika, uključujući i prema starosti, ali nastavljaju analizu, saopštila je danas Evropska agencija za lijekove (EMA).

“Za sada ispitivanja nisu identifikovala specifične faktore rizika kao što je starost, rod ili medicinska istorija koje uključuju probleme krvnih ugrušaka za te vrlo rijetke slučajeve” naznačene kao komplikacije nastale kod osoba vakcinisanih preparatom AstraZenece, navodi se u saopštenju evropskog regulatornog tijela za lijekove.

EMA je precizirala da njen odbor za bezbjednost treba da objavi “ažurirane preporuke” o toj vakcini poslije mjesečnog sastanka predviđenog iduće nedjelje.

Juče je Njemačka kao i jedan broj drugih zemalja, preporučila da se preparat ne koristi za mlađe osobe poslije prijave nekoliko slučajeva problema sa krvnim ugrušcima iako je EMA ranije dala uvjeravanja da je vakcina sigurna.

“Nikakva uzročna veza sa vakcinom nije dokazana, ali je moguće i u toku su dodatne analize”, navodi se u saopštenju.

Evropsko regulatorno tijelo ponovilo je svoje mišljenje izdato 18. marta “Dobrobiti vakcine u zaštiti osoba od covida-19, sa povezanim rizicima smrti i hospitalizacije, nadmašuju moguće rizike”.

federalna.ba/Beta-AFP

AstraZenecaIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU