Pretres u kampu ‘Blažuj’, 17 migranata bit će protjerano iz BiH – TNTPortal

U akciji je sudjelovalo 340 policijskih službenika Uprave policije MUP-a Sarajevske županije i 13 službenika Službe za poslove sa strancima BiH Terenski ured Sarajevo.

– Planske aktivnosti provedene su po naredbi za pretresanje izdatoj od Općinskog suda u Sarajevu, pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije, shodno operativnom planu Sektora krminalističke policije u privremenom prihvatnom centru kampu „Blažuj” na području općina Ilidža, gdje je tom prilikom izvršen pretres određenih objekata u kampu i sigurnosno interesantnih osoba – saopćeno je iz MUP-a Sarajevske županije.

Navodi se da je prilikom pretresa objekta, koji koriste migranti u kampu „Blažuj”, zatečeno je oko 3.000 migranata, koji su pregledani i pretrešeni u skladu s naredbom za pretresanje i propisanim policijskim ovlastima, gdje su tražene sigurnosno-interesantne osobe, kao i predmeti koji se mogu dovesti vezu s izvršenjem krivičnih djela.

U skladu sa navedenim pronađeno je 17 osoba za koje su postojali podaci da su počinitelji krivičnih djela u Bosni i Hercegovini i zemljama u okruženju, te su isti predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Tom prilikom sigurnosno-interesantne osobe premještene su u Imigracijski centar Službe za poslove sa strancima, nakon čega će nad istima biti izvršena kriminalistička obrada i izrečene mjere protjerivanaja u zemlje porijekla.

Prilikom provedbe navedenih aktivnosti, u blizini objekata koji su pretresani pronađeni su odbačeni predmeti koji su pogodni za nanošenje tjelesnih povreda (drvene poluge, metalne poluge, odvijači, makaze, skalpeli, kuhinjski noževi i sl.), a koji se dovode u vezu s nedavnim napadom na policijske službenike.

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU