Epidemiološka situacija na području ZDK još uvijek nepovoljna

Epidemiološka situacija na području Zeničko-dobojskog kantona još uvijek je nepovoljna. U posljednja dva mjeseca imamo trend porasta novootkrivenih slučajeva, ali srećom, riječ je o blažoj varijanti virusa koji kod velike većine pacijenata ne izaziva ozbiljnije zdravstvene probleme“, kazao je Adnan Jupić, ministar zdravstva u Vladi Zeničko- dobojskog kantona.

U novim naredbama, uz one obavezne poput izbjegavanja gužvi i higijene ruku, obavezno je nošenje zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama kao i u ustanovama socijalne zaštite.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 758 uzoraka, od čega je 186 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom. Do sada je testirano ukupno 1. 314.318 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 260.731 osobe. U protekla 24h, u Federaciji BiH prijavljena su četiri smrtna ishoda i to u Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo. Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 8.992. (B. D.)

The post Epidemiološka situacija na području ZDK još uvijek nepovoljna appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU