Epidemiološka situacija u BiH sve je povoljnija

Epidemiološka situacija u BiH sve je povoljnija u odnosu na prethodni periodu.

U Republici Srpskoj i dalje je obavezno nošenje maski u zatvorenom, a u Federaciji BiH je preporuka. Uprkos povoljnoj epidemiološkoj situaciji u BiH nadležne ustanove nastavljaju da prate, prikupljaju i redovno izvještavaju javnost o broju testiranih, zaraženih i preminulih od koronavirusa.

Obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i dalje je na snazi u RS. Na snazi su i mjere koje se regulišu i mijenjaju shodno epidemiološkoj situaciji, a odnose se na uputstva školama – organizovanje ekskurzija, škola u prirodi i ustanove kulture. Iz Instituta za javno zdravstvo RS poručuju da će o epidemiološkoj situaciji izvještavati kao i dosada, a o eventualnim promjenama, kažu, građani će biti obaviješteni.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

“Mi ćemo ispratiti ovaj dio period do kraja samoga marta za nas je epidemiološki to važan period jer sa krajem marta prestaje taj period prenosa akutnih respiratornih infekcija zbog tog su se mjere i donosile do 31.03 i naravno da ćemo reagovati u skladu sa preporukama koje institut epidemiloški bude dao.”

Podatke o broju novozaraženih, hospitalizovanih, o broju pacijenata na respiratorima i podatke o broju osoba koje su na kiseoničkoj podršci Zavod za javno zdravstvo KS prikupljaće kontinuirano, kako je utvrđeno, naredbom Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Vlade Federacije BiH i biće svakodnevno dostupni na veb stranici.”

Aida PIlav, direktorica ZZJZKS

Nošenje maski u zatvorenim prostorima je sada preporuka obavezna je ostala u zdravstvenim ustanovama i u socijalnim ustanovama sve drugo povećan je broj učesnika javnih događanja preko 500 preko 500 ide sa VTP pravilima vakcinisan testiran prebolio.”

Sve dok Krizni štab Ministarstva zdravstva HNK ne donese drugačiju odluku, način informisanja javnosti o broju testiranih, smještenih u kovid bolnicu, na intenzivnoj njezi i broju preminulih u Hercegovačkoneretvanskom kantonu ostaće kao i do sada.

Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK

“Mi još uvijek nismo promišljali da mjenjamo naš način informiranja javnosti jer držimo da kao što sam prethodno rekao da cijela priča još uvijek nije okončana.”

Povoljnija epidemiološka situacija ne znači opuštanje, kažu stručnjaci. I dalje treba da budemo odgovorni da vodimo računa o svom zdravlju i zdravlju bližnjih, da se vakcinišemo, nosimo maske i izbjegavamo veća okupljanja. (BHRT)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU