Erdogan nakon glasanja u Istanbulu: Birači će donijeti najispravniju odluku

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan glasao je na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula.

Erdogan je u pratnji supruge Emine glasao na biračkom mjestu u distriktu Uskudar. Uz njih su na biračkom mjestu glasali i turski ministar finansija i trezora Berat Albayrak i njegova supruga Esra Erdogan.

– Mislim da će birači Istanbula donijeti najispravniju odluku – kazao je Erdogan i dodao da će rezultate izbora pratiti u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani Istanbula danas glasaju na ponovljenim izborima i biraju gradonačelnika.

Kandidati za funkciju gradonačelnika Istanbula su Ekrem Imamoglu, kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) i IYI Partije, te Binali Yildirim, kandidat vladajuće Stranka pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP).

Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) je 6. maja donijela odluku kojom su poništeni rezultati prethodnih izbora za gradonačelnika Istanbula i naredila ponavljanje izbora za tu funkciju. Rezultati su poništeni nakon što je utvrđeno da je bilo niz neregularnosti i kršenja Izbornog zakona, uključujući i to da na više od 754 biračka mjesta nisu bili angažirani državni službenici kako nalažu turski zakoni.

Prema podacima YSK-a, pravo glasa na današnjim izborima u Istanbulu imaju 10.560.963 registrirana birača, koji će moći glasati na 31.342 biračka mjesta. Birališta su otvorena u 08.00 sati, po lokalnom vremenu, a građani Istanbula će moći glasati do 17.00 sati.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU