EU izdvojila 3,6 miliona eura za obnovu prostorija Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu

Šef Kooperacija pri Delegaciji Evropske unije u BiH, Stefano Ellero i ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo, Darja Softić-Kadenić, u prisustvu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Halila Lagumdžije i premijera KS, Nihada Uka,  jučer su zvanično obilježili početak građevinskih radova na zgradi koju je do sada koristio Kazneno-popravni zavod Sarajevo (objekt Miljacka). 

Svrha ovog projekta, koji je jedan od važnijih kapitalnih projekata u Kantonu Sarajevo, je proširenje prostornih kapaciteta dva najveća i najopterećenija suda na području Bosne i Hercegovine – Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu.

Rekonstrukcija Kantonalnog suda Sarajevo i Općinskog suda Sarajevo, u vrijednosti 3,6 miliona eura, dio je šireg paketa pomoći Evropske unije usmjerenog na modernizaciju objekata sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine. Riječ je o sveobuhvatnoj podršci Evropske unije jačanju vladavine prava u BiH.

„Ovim projektom još jednom potvrđujemo svoju opredijeljenost da pomognemo BiH u povećanju učinkovitosti i profesionalnosti pravosuđa i osiguramo da građanima BiH budu pružene adekvatne pravosudne usluge. EU je osigurala značajnu financijsku podršku za obnovu i izgradnju novih zgrada sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine. Osim toga, osigurali smo sredstva za jačanje informacionih i komunikacionih sistema u svim sudovima i tužilaštvima, uz kontinuiranu podršku jačanju nezavisnosti i efikasnosti pravosudnog i tužilačkog sistema u skladu sa evropskim standardima“, rekao je Ellero.

Od 2003. godine, Evropska unije je osigurala više od 48 miliona eura bespovratnih sredstava za obnovu i izgradnju objekata u pravosudnom sektoru, odnosno sudova, tužilaštava, zatvora i pritvora. Da sada su izgrađena ili obnovljena 32 objekta pravosudnih institucija u 17 gradova širom Bosne i Hercegovine.

Početku radova prethodio je niz aktivnosti koje su provođene u saradnji s VSTV-om, vladama Federacije BiH i Kantona Sarajevo na iseljenju KPZ Miljacka, ishodovanja odgovarajućih dozvola i potrebne dokumentacije za obnovu prostorija koje je koristio KPZ Miljacka.

Prema planu, radovi bi trebali biti okončani za 12 mjeseci, nakon čega će prostorni kapaciteti navedenih institucija biti uvećani za više od 2.900 dodatnih kvadratnih metara.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU