Evo kada bebe prepoznaju svoje ime i kako im pomoći u tome

Većina beba prepoznaje svoje ime između 4 i 9 mjeseci starosti, piše Perents. Kada ovlada ovom vještinom, primjetićemo da nas gleda, ali i reaguje kad god je pozovemo. Period kad bebe reaguju na svoje ime odgovara vremenu kada počnu da guguču, komuniciraju sa roditeljima. Djeca sa navršenih 15 mjeseci će već direkto odgovarati kada ih dozivamo.

Kako da pomognemo bebi da prepozna i nauči svoje ime

Svaka beba je drugačija i neke će prepoznati da ih zovemo ranije, neke malo kasnije. Jako je bitno da se roditelji povežu sa svojom bebom kroz kontakt očima i razgovorom, jer tako pomažu da što brže prepozna svoje ime.

Takođe joj možemo da pomognemo tako što ćemo često ponavljati njeno ime, pjevati, pričati sa njom, prepričavati i objašnjavati šta tačno radimo. Na primjer – mama će sada da ti obuče plavu trenerku ili oblačimo patike, jer idemo u šetnju.

“Verbaliziranje svakodnevnih zadataka, poput mijenjanja pelena ili stavljanja djeteta u auto sjedište, izlaže ih jeziku koliko god je to moguće”, kaže pedijatar Kristen Kuk.

Poslije devetog mjeseca, mališan zna na koga se odnosi kad se kaže mama, tata

Do godinu dana većina beba razume na koga se misli kada se kaže “mama” i “tata”, često znaju šta znači riječ “ne”, ali je ne slušaju uvijek. Koristiće gestove kao što su pokazivanje i mahanje, ramijenjivaće pokrete i zvukove. Verovatno će početi da izgovaraju jednostavne reči kao što su “ma-ma”, “ta-ta” ili “da-da-da”.

Kada bi trebalo da se obratimo pedijatru

Najbolje bi bilo da porazgovaramo sa stručnjakom ukoliko uočimo da beba ne radi neke od sljedećih situacija:

ne uplaši glasnih zvukova
ne okreće prema izvoru zvuka nakon 6 mjeseci
ne smeje se do 6 meseci
ne reaguje na zvukove od 6 do 9 mjeseci
ne brblja sa 7 do 9 meseci
ne reaguje na svoje ime 7 do 9 mjeseci
do 12 mjeseci ne koristi pokrete poput mahanja ili pokazivanja

Iako ovo možda uopšte nije razlog za brigu, pedijatar će najbolje reći da li su potrebna dalja testiranja ili skrining u cilju utvrđivanja potencijalnih problema sa sluhom.

BONUS VIDEO: 

Evo kada bebe prepoznaju svoje ime i kako im pomoći u tome appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU