20.5 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Evo kolike će biti nove cijene polaganja vozačkih ispita

Osposobljavanje kandidata za vozače motornih vozila djelatnost je od posebnog društvenog značaja.

Međutim, Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja koja još uvijek prema važećim Pravilnikom nema propisane cijene osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila i trenutno autoškole slobodno određuju cijenu osposobljavanja, piše radiosarajevo.ba

Zakonom je regulisano da Vijeće ministara BiH, a na prijedlog državnog Ministarstva komunikacija i prometa, donosi odluku kojom se utvrđuju jedinstvena minimalna vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače.

Međutim, iako je bilo najavljivano još krajem prošle godine da će biti usvojen novi Pravilnik, do toga nije došlo.

“Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je pripremilo teksta Nacrta odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače. Naredni korak je bilo upućivanje Nacrta odluke na mišljenja Ministarstvu finansija i trezora BiH, koje je imalo određene sugestije koje su prihvaćene. Ono što je još ostalo jeste upućivanje ove odluke na razmatranje i usvajanje od strane Vijeća ministara BiH”, kazali su za Radiosarajevo.ba u resornom ministarstvu naše države.

Prema Nacrtu, jedinstvena minimalna budžetska vrijednost nastavnog časa za osposobljavanje kandidata za vozača iz poznavanja propisa o sigurnosti prometa na cestama za vozače svih kategorija i potkategorija iznosila bi sedam KM.

Također, jedinstvena minimalna budžetska vrijednost časa osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila iz upravljanja motornim vozilom za B kategoriju vozila iznosila bi 30,50 KM.

Prema prijedlogu resernog ministarstva, utvrđene su i minimalne cijena nastavnog časa za A1 i A kategoriju te one iznose 36,60 KM, za BE kategoriju 35 KM, za C1 i C1E potkategorije 49,00 KM, za C i CE kategoriju te D1 potkategoriju 61 KM te za D i DE kategoriju 91,50 KM.

Na osnovu ovih prijedloga, a ukoliko u obzir uzmemo propisano trajanje časova teorije i vožnje, minimalni troškovi osposobljavanja kandidata za polaganje vozačkog ispita B kategorije iznosit će do 1.300 KM.

Međutim, ovo nije finalna cijena!

Naime, na ovu novčanu sumu moraju se dodati i ostali troškovi polaganja prve pomoći, vađenja ljekarskog uvjerenja, nabavka udžbenika za toretske saobraćajne osnove i saobraćajna pravila, izlazak na testiranje saobraćajne teorije i pravila, i završno praktično polaganje – na osnovu kojih ukupna cijena za B kategoriju na kraju može narasti i do 1650 KM.

Stupanjem na snagu ovog Nacrta, zakonski će se uspostaviti minimalna vrijednost nastavnog i praktičnog sata za oblast osposobljavanja kandidata za vozače na prostoru cijele BiH, što to do sada nije bio slučaj.

Ovo u praksi znači da će autoškole moći da utvrde i višu cijenu časova, ali ne i nižu od ovih koje su predložene po prijedlogu državnog resornog ministarstva.

Podsjećamo, povećanje cijena vozačkih ispita tražila je Asocijacija autoškola BiH u namjeri da zaštiti najnižu cijenu jednoga sata kao osnove za oporezivanje.

 

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU