Evo šta sve unosite u organizam jednom konzervom tunjevine

1. Izvor visokokvalitetnih proteina

Riba je izvor visoko kvalitetnih proteina, a tunjevina u konzervi posebno nudi proteine.

2. Dobar izvor aminokiseline taurina

Osim što su izvor proteina, morski plodovi, uključujući ribu kao što je tuna, koristan su izvor aminokiseline taurina. Studije pokazuju da ova aminokiselina može biti od pomoći u zaštiti od srčanih bolesti.

3. Koristan izvor vitamina i minerala

I svježa i konzervirana tunjevina su koristan izvor vitamina B, posebno niacina (B3), koji podržava nervni sistem i kožu. Tunjevina takođe sadrži kalcijum, koji podržava zdrave kosti i kontrakcije mišića; magnezijum, potreban za energiju; i vitamin D, koji podržava imuni sistem, snagu kostiju i funkciju mozga. Svježa tunjevina (na 100 g) ima duplo veću količinu vitamina D u poređenju sa konzerviranom tunom, prenosi Bbcgoodfood.

4. Može pomoći u kontroli težine

Tunjevina, uključujući tunjevinu u konzervi u izvorskoj vodi ili salamuri, ima malo masti i kalorija, ali je bogata proteinima, što je čini korisnim uključivanjem u dijetu za mršavljenje.

5. Malo masti

Tunjevina ima malo masti, sa samo 1 g masti u jestivoj porciji od 100 g – to je slučaj i sa tunom konzerviranom u izvorskoj vodi ili salamuri.

Iako se nekada smatrala masnom vrstom ribe, i za koju se smatralo da je korisna za zdravlje srca, zvanični savjeti Ujedinjenog Kraljevstva o masnoj ribi su se promijenili 2018. godine, pri čemu se tuna više ne smatra dobrim izvorom. To je zato što trenutni podaci pokazuju da su nivoi dugolančanih omega-3 polinezasićenih masnih kiselina u svježoj tunjevini više uporedivi sa onima u bijeloj ribi.

Evo šta sve unosite u organizam jednom konzervom tunjevine appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU