FBIH/ Bajram-namaz u 6:11 sati, centralna svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji


Prema Takvimu Islamske zajednice prvi dan Kurban-bajrama pada u petak, 31. jula 2020. godine. Centralna bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Bajram-namaz će se na području Sarajeva klanjati u 06:11 sati.


Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme kao i svečani bajramski prijem za zvanice, u skladu sa izdatom instrukcijom zbog pandemije koronavirusa, neće biti održani.

Kurban ili Hadži-bajram – veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka muslimana u Mekki i Medini.

Kurban-bajram traje četiri dana.

Podsjećamo, Islamska zajednica u BiH je objavila detaljne upute o obilježavanju Bajrama zbog epidemiolške situacije.

ZBOG KORONAVIRUSA19h 18m
Islamska zajednica objavila detaljne upute o obilježavanju Bajrama, struka pozvala na odgovornost

Naglašeno je da bajram-namazu ne smiju prisustvovati osobe koje imaju koronavirus, osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim, onaj ko ima simptome koronavirusa, osoba kojoj je propisana izolacija ili kojoj je neko od ukućana u samoizolaciji, a često su u kontaktu.

IZVOR; Klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU