13.8 C
Sarajevo
Utorak, 30 svibnja, 2023

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom organizovala trodnevnu obuku

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom saopćila je da je, u saradnji sa  United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), organizovala trodnevnu obuku „Postupci oduzimanja nezakonito stečene imovine krivičnim djelom s posebnim osvrtom na finansijske istrage u Federaciji BiH”. Riječ je o nastavku aktivnosti Agencije na realizaciji u okviru Regionalnog programa za jugoistočnu Evropu 2020-2023 „Od nelegalnih finansijskih prihoda do povrata imovine” koji provodi UNODC uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Obuci, u čijoj organizaciji je učestvovao i Centar za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, prisustvovali su predstavnici kantonalnih tužilaštava i policijskih agencija.

Iz Federalne agencije ističu da je tokom trodnevnog skupa razgovarano o pravnom okviru i teoretskom aspektu finansijskih istraga, međuinstitucionalnoj saradnji i podršci s ciljem efektivnog provođenja finansijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, toku postupka od prijema krivične prijave do upućivanja optužnice na potvrđivanje, put od osnova sumnje do osnovane sumnje, pokretanju posebnog postupka za oduzimanje imovinske koristi, te prevarama u privrednom poslovanju.

Zamjenica tužioca za organizovani kriminal u Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije Nataša Trninić je učesnicima obuke predstavila praksu i probleme u primjeni Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog djela u Republici Srbiji, dok je stalni sudski vještak za računovodstvo i finansije u Republici Hrvatskoj Zrinko Ručević prenio iskustva Hrvatske u metodologiji prikupljanja i obrade podataka u utvrđivanju nesrazmjera.

Prisutni tužitelji su takođe upoznati sa ulogom suda u potvrđivanju optužnice i izdavanju naredbi za provođenje radnji dokazivanja i određivanja mjera osiguranja po Zakonu o oduzimanju imovinske koristi nezakonito stečene krivičnim djelom u Federaciji BiH.

Direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Vinko Jakić najavio je nastavak aktivnosti ka unapređenju sistemskih rješenja za oduzimanje nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, kao i za upravljanje istom, koje će biti ključno za dugoročnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, čime će se jačati povjerenje javnosti u institucije, te postati ključni aspekt zaštite vladavine prava, saopćeno je iz ove agencije.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU