Federalni parlamentarci danas nastavljaju raspravu i odlučuju o korona-zakonu

Danas će u Sarajevu biti nastavljena vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH koja je prošle sedmice prekinuta tokom rasprave o Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa odnosno korona-zakon, piše Klix.ba

Nakon cjelodnevne rasprave o rebalansu budžeta od 5,5 milijardi KM, koji je u konačnici usvojen, predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović ocijenio je da zbog mnoštva prijavljenih za diskusiju u vezi sa ovim zakonom nije bilo izgleda da se nastavi sjednica.

“Svakako se ova prostorija mora prozračiti, a i mi bi to trebali”, kazao je.

Ovaj zakon poznatiji kao korona-zakon predviđa, između ostalog, subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

Vlada FBiH je prošle sedmice pred sjednicu Predstavničkog doma uložila vlastitih 10 amandmana koji su na sjednici tog doma zajedno sa zakonskim rješenjem i usvojeni. S druge strane odbačeni su mnogi amandmani opozicije.

Premijer Novalić je danas izjavio da je ovaj zakon kao dio paketa sa rebalansom sistemsko rješenje za pomoći privredi.

Tek nakon što korona-zakon stupi na snagu firme će moći predati zahtjev za pomoć iz stavke 4 ovog zakona s dokazom o padu prometa za minimalno 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU