Džaferović čestitao Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović čestitao je Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana

– Bosna i Hercegovina baštini dugu tradiciju antifašizma i zajedničkog života utemeljenog na toleranciji i jedinstvu različitosti. To su vrijednosti moderne Evrope, nastale nakon pobjede nad fašizmom i nacizmom u Drugom svjetskom ratu.

Evropski narodi su zajedničkom borbom, uz pomoć saveznika i s Istoka i sa Zapada, na današnji dan 1945. godine konačno nadvladali sile nacizma i fašizma.

Pet godina kasnije, na isti dan francuski ministar Robert Schumann je obznanio viziju saradnje u interesu mira kao alternativu sukobima. Time je utemeljen princip koji je učinio Evropu uspješnijom i naprednijom nego ikad, a njene narode opredijelio za saradnju i trajni mir.

Dan pobjede i Dan Evrope slavimo kao pobjedu civilizacije nad necivilizacijom, pobjedu mira nad sukobima, slobode nad neslobodom i zajedništva nad podjelama.

Iste vrijednosti slavimo i obilježavajući Dan zlatnih ljiljana. Danas se prisjećamo najhrabrijih sinova ove zemlje, koji su odbranili njenu opstojnost i cjelovitost, istovremeno braneći bosanskohercegovačke, ali i vrijednosti moderne Evrope utemeljene na pobjedi nad fašizmom i nacizmom, na zajedništvu i miru – kaže se u čestitci Džaferovića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU