-0.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 29 siječnja, 2023

Film ‘Mačka u zidu’ o životu u londonskoj četvrti u vrijeme Brexita na SFF-u

Bugarski film “Mačka u zidu” Mine Mileve i Vesele Kazakove o životu u londonskoj stambenoj četvrti za socijalno ugrožene članove društva u vrijeme Brexita, premijerno je prikazan danas na Sarajevo Film Festivalu u okviru Takmičarskog programa.

Uloge u filmu ostvarili su: Irina Atanasova, Angel Genov, Orlin Asenov, Gilda Waugh, Chinwe A Nwokolo, Kadisha Gee Camara, Jon-Jo Inkpen i John Harty.

Radnja filma smještena je u Peckhamu, gdje uglavnom živi socijalno ugroženo stanovništvo. Irina, samohrana majka iz Bugarske, pokušava naći posao arhitektice, jer ne želi da poput većine svojih susjeda, živi od socijalne pomoći. Mobilizira vlasnike stanova da se kod lokalnih vlasti žale na visinu računa za komunalije, ali je Englezi ubjeđuju da je svaki pokušaj borbe protiv sistema osuđen na propast.

Članovi Irinine porodice sukobljavaju se oko vlasništva nad mačkom koja se kasnije sakrije u zid. Irina otkriva drugo lice britanskog društva i shvata da je zarobljena među zidovima svoga stana, ali i metaforički u vlastitom umu.

Režiserka Mina Mileva kazala je nakon projekcije filma da je živjela u Peckhamu 15 godina, centralnom dijelu Londona, koji je nekada bio geto, dok je sada vrlo popularno mjesto za živjeti.

  Preminuo glumac Žarko Potočnjak

Vesela Kazakova naglasila je da sa Minom Mileva sarađuje već deset godina radeći na nekoliko kontroverznih dokumentaraca, i da fantastično funkcioniraju. Istakla je da se ona više bavi radom s glumcima i generalnom atmosferom na setu, a da je Mileva zadužena za kameru.

Budući da se radnja filma odvija u vrijeme britanskog izlaska iz Europske unije – Brexita, Mina Mileva je kazala da su Britanci ostali zarobljeni u svojoj zemlji kao ‘mačka u zidu’, jer ne mogu izaći iz zemlje, za razliku od Bugara, koji u velikom broju napuštaju svoju zemlju i grade život negdje drugdje.

Kazakova je izrazila nadu da će Britanci od sada Bugare posmatrati kao građane koji se bore za svoja prava i koji ne odustaju.

Režiserke su naglasile da su imale velikih problema u pronalaženju glumaca koji imaju originalni Cockney naglasak, koji je karakterističan samo za stanovnike istočnog Londona te da im je bilo teško utvrditi kako taj naglasak uopće i zvuči.

Glumac Angel Genov, koji u filmu igra ulogu Irininog brata, kazao je da je u London došao prije pet godina na studij, i da je tamo i ostao. Naglasio je da nema mnogo iskustva u radu s kamerom, već da se do sada više ostvario kao pozorišni glumac.

  Počelo emitiranje novih epizoda "Lud, zbunjen, normalan": Vraća se Šefika, ali i Čombe

Film “Mačka u zidu” bit će prikazan i večeras u Narodnom pozorištu.


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU