Holandska policija zaplijenila 2,5 tone metamfetamina

Holandska policija saopćila je u srijedu da je zaplijenila 2,5 tone metamfetamina u, kako navodi, najvećoj dosadašnjoj zaplijeni droge u Evropi, s uličnom vrijednošću procijenjenom na “stotine miliona eura”.

Policijski portparol Thomas Aling izjavio je da još nije bilo hapšenja nakon prošlosedmične zaplijene.

– Tragamo za njima – dodao je Aling, misleći na vlasnike zaplijenjene droge, koja je po njegovim riječima bila namijenjena za izvoz, vjerovatno u istočnu Evropu.

– Nisu se mogli riješiti toga u Holandiji – kazao je.

Nedavni testovi pokazali su da su nivoi korištenja metamfetamina u Holandiji relativno niski u poređenju sa Sjedinjenim Držvama ili Australijom, ali da su u porastu.

Policija je otkrila drogu dok je obilazila uredsku zgradu u okviru aktuelne istrage, navodi se u saopćenju.

Oni su uočili da je drugi sprat zgrade izgledao niži iznutra nego izvana. Potom su otkrili skrivenu prostoriju u kojoj je droga sakrivana, podijeljena u pakete veličine cigle i smještena u veliki broj plastičnih vreća.

Odmah nakon toga policija je također otkrila skladište u gradu Utrechtu sa 17.500 litara hemikalija korištenih u ispiranju kokaina ili u proizvodnji sintetičkih droga.

Na istoj lokaciji u Utrechtu, policija je također pronašla izdubljeno kamenje za koje vjeruje da je korišteno za transport droge.

Droga je uništena, saopćila je policija, prenosi Reuters.

(FENA) E.F.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU