15 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Inicijativa mladih (YIHR) u Sarajevu obilježila “Dan bijelih traka” (VIDEO)

U znak sjećanja na progon i ubistvo 3.176 građana Prijedora i okoline, Inicijativa mladih za ljudska prva u Bosni i Hercegovini (YIHRBiH) danas je simboličkim dijeljenjem traka u Sarajevu obilježila “Dan bijelih traka – 31. maj”.

Aktivisti i aktivistice YIHR-a danas u ispred Katedrale građanima Sarajeva dijelili bijele trake i nosili transparente s informacijama o zločinu koji se desio u Prijedoru, a koji su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija.

Po riječima aktivistice YIHRBiH Nazire Čurulije, Inicijativa mladih je ovim obilježavanjem “pokazala da postoje mlade osobe kojima je stalo do suočavanja s prošlošću, i da trebaju koračati ka budućnosti bez fašizma, nacionalizma i sličnih svjetonazora”.

– Ovim želimo da poručimo da se zločin ne zaboravi i ujedno nauči iz grešaka. To je jedan od zločina koji se istorijski ponovio. YIHRBiH smatra da je važno podignuti svijest o zločinima koji su se dogodili u proteklom ratu i ukazati građanima BiH da suočavanje s prošlošću predstavlja bitan faktor uspješnosti budućnosti Bosne i Hercegovine i regiona – kazale je Čurulija.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Tokom agresije u Prijedoru je ubijeno 3.176 Bošnjaka i Hrvata, od kojih je 102 djece i 256 žena. Broj protjeranih iz ovog grada je 52.811. U logorima Keraterm ubijeno je 190, a u Omarskoj 300 zatvorenika, koji su pronađani u masovnim grobnicama Tomašica i Jakirina Kosa.

- Oglašavanje - inicijativa mladih (yihr) u sarajevu obilježila "dan bijelih traka" (video)

(FENA) H.D.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima