Izetbegović: Snažna država jedini je garant da se zlo neće ponoviti

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović prisustvovao je danas u Kalinoviku obilježavanju 27. godišnjice zločina nad bošnjačkim civilnim stanovništvom ovoga kraja.

Poručio je da je u Kalinovak došao kako bi bio s narodom koji je od vlasti organizirano izložen najgorim vrstama ratnog zločina i etničkog čišćenja.

Upravo pored murala ratnom zločincu Ratku Mladiću koji je postavljen u Kalinoviku, treba ponoviti istinu o genocidu počinjenom nad Bošnjacima ovog kraja i važnosti borbe za očuvanje i jačanje države Bosne i Hercegovine.

– Sačuvat ćemo ovu državu onako kako se čuva kuća. Kuća su zidovi i krov nad glavom čeljadi, a država štitnik koji brani narod od svega. Tako ćemo i mi ovu državu čuvati i dalje unapređivati tako da naš narod ima kuću koju dijelimo sa svim narodima koja garantira mir, stabilnost i da se više nikada zločini nikome ponoviti neće – kazao je.

Osvrnuo se i na rad Tužilaštva BiH, kazavši da ono pokazuje znakove bolesti.

– Rahmetli Alija Izetbegović mi je rekao da “ovi što sada pokušavaju da sruše BiH, neće u tome uspjeti, a onda će pokušati da zavladaju njom”. Taj pokušaj je upravo rad ovoga Tužilaštva, kakvo danas gledamo. Tuže se nevini, oslobađaju zločinci. Borit ćemo se za ozdravljenje tužilaštava – najavio je.

Izetbegović je istaknuo i da nema dovoljno pravde na ovom svijetu, ali da je može biti više, te pozvao sve Bošnjake da svjedoče o ratnim zločinima jer je, kako je kazao, svjedočenje vjerski i ljudski dug i time se može pomoći dostizanju pravde.

– Bošnjaci ne bi smjeli izbjegavati da svjedoče, a mnogi izbjegavaju – naglasio je Izetbegović, dodajući da je neophodno da svi segmenti države jačaju, kako se više nikada zlo nikome ne bi ponovilo ni Bošnjacima, ni Srbima, ni Hrvatima, ni bilo kome u BiH.

Naveo je da je sljedeća poruka – poruka mira, ali i dodao da nema opraštanja prema onom ko nije pokazao pokajanje, saopćeno je iz SDA.

– Mora biti u srpskom narodu, kao i svakom narodu, pravdoljubivih ljudi. Evo čekamo ih 25 godina da se glasnije i jasnije oglase – kazao je Izetbegović, pozivajući da se poštuju presude suda u Haagu, skrenuvši pažnju da u njemu ne sude ni Bošnjaci, ni muslimani.

Podsjetio je da su u tom sudu angažirani eksperti Ujedinjenih nacija, koji su godinama radili predmete, saslušali hiljade svjedoka, uzeli u obzir hiljade dokumenata i kad su presudili, presudili su po istini te je pozvao stoga na prihvatanje istine i pravdu.

Naglasio je važnost potrebe suočavanja za izvršiocima zločina, kao i da progoni i etničko čišćenje nisu pomogli ovom kraju, te je, stoga,  ocijenio da je vrijeme da se poštovaoci zločinaca odreknu njih.

– Da bude svima lakše. Da krenemo pravim putem. Neki su mislili da na tuđoj nesreći mogu napraviti svoju sreću. Ne mogu. Nema Bošnjaka više, etnički je očišćen ovaj kraj, ali je svako u njemu unesrećen – zaključio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

(FENA) D.V.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU