Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Karanović: Cilj je predstaviti potencijale sektora te smanjiti nezaposlenost

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Agencija za unaprijeđenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i projekt MarketMakers, organizirali su radionicu o izvozno orijentiranim poslovnim uslugama (BPO) čiji je cilj predstaviti potencijale sektora te smanjiti nezaposlenost i zadržati mlade u BiH.

Direktor projekta MarketMakers Željko Karanović je naglasio da je Projekt Vlade Švicarske koji se u Bosni i Hercegovini implementira od 2012. godine.

– Projekt je osmišljen u cilju podrške rješavanju pitanja održivog i funkcionalnog zapošljavanja mladih u četiri privredne grane privatnog sektora: IT, poljoprivreda, turizam i izvozno orjentirane poslovne usluge – istakao je Karanović.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Kako je naglasio, BPO sektor je jedan od najbržih rastućih u BiH uz brojne mogućnosti dodatnih ulaganja i zapošljavanja.

– MarketMakers projekt je dio napora Švicarske da pomogne Bosni i Hercegovini na putu ka socijalno inkluzivnoj tržišnoj ekonomiji, te decentraliziranom, demokratskom političkom sistemu s dugoročnom perspektivom ka Europskim integracijama. Ovu radionicu smo organizirali s FIP-om da bismo zadržali postojeće i doveli nove investitore u BiH – ističe Karanović.

MarketMakers, po riječima Karanovića, podržao je rast privatnog sektora i kreiranje novih radnih mjesta za mlade kroz brojne aktivnosti uključujući podršku osnivanju i djelovanju BIT Alijanse, izradu studije za razvoj IT sektora u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo i studije izvodljivosti uvođenja letova niskotarifnih avioprevoznika u Zračnu luku-aerodrom Mostar.

Direktor Asocijacije ABSL Erol Mujanović naglasio je da projekt u fokusu ima i snažnije zalaganje za izmjene zakonodavstva i politike, posebno u oblastima IT-a i izvozno orjentiranim poslovnim uslugama, poboljšanje uvjeta za samozapošljavanje mladih, te pitanjima rodne i socijalne jednakosti.

– Radi se o izvozno orijentiranim uslugama, a ne o proizvodnji. To je danas deset do 15 zanimanja koje se tiču finansija, zapošljavanja, usluga dizajna, informatike ali i drugih zanimanja. 30.000 do 40.000 neupražnjenih radnih mjesta u zemljama u Istočnoj Evropi koje ne mogu naći više dovoljno radnog kadra. BiH ima priliku da uzme dio tog „kolača“, odnosno radnih mjesta – potcrtao je Mujanović.

Istakao je da se radi o radnim mjestima plaćenim iznad prosjeka zemlje, a jedan od glavnih uvjeta je poznavanje stranog jezika.

– Oko 15 do 20 posto mladih su sposobni za zapošljavanje odmah i spremni za rad a ostalih 80 posto su žrtve obrazovnog sistema čiji nivo vještina nije dovoljan onome što poslodavci traže – kazao je Mujuanović.


- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas