‘Kurbani 2019’/ Akcija kojom se osnažuje bh. društvo

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i ove godine organizuje akciju ”Kurbani” i time nastavlja višedecenijsku praksu organizacije klanja kurbana za potrebe obrazovnih ustanova i u humanitarne svrhe.

Direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta IZ u BiH Zejnil Rebihić je kazao da su kurbani emanet Islamske zajednice, te oni koji su se odlučili prinijeti žrtvu na taj način mogu biti sigurni da je njihov kurban žrtvovan na šerijatski ispravan način i da će meso biti distribuirano na teritoriji cijele BiH, prvenstveno tamo gdje su najveće potrebe za njim.

– Vodimo računa da emanet koji nam je povjeren ispunimo, odnosno da to što su ljudi izabrali da preko nas realiziraju klanje svog kurbana uradimo, prije svega, u skladu sa šerijatskim propisima. Tek nakon toga mi možemo govoriti o ekonomskim, socijalnim i drugim aspektima koje ova akcija donosi – naglasio je Rebihić.

Kurbani se uzimaju od bh. povratnika, a kako je Rebihić kazao, time se čuva dostojanstvo povratnika, osigurava im se egzistencija i ne zavise od humanitarne pomoći i socijalnih paketa koji im se dodjeljuju. Cijena kurbana je ista kao i svake godine, 350 KM.

Pripreme za akciju „Kurbani“ traju tokom cijele godine, od tačnog popisa stoke koju mogu osigurati povratnici, do osiguranja svih sanitarnih i tehničkih uslova, poput profesionalnog klanja uz konstantno prisustvo imama, zatim hladnjača, te distribucije mesa. Samo životinje s urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso koristiti za ishranu.

Šef odjela za ekonomske poslove Rijaseta IZ-e u BiH Bilal Memišević je kazao da je prioritet u podjeli kurbanskog mesa na odgojno-obrazovne institucije, zatim bolnice, obdaništa, domove za stare, iznemogle i invalidna lica,

Prošle godine, kako javlja MINA, u akciji „Kurbani 2018“ je putem računa Rijaseta IZ i medresa u BiH, uplaćeno je i žrtvovano ukupno 23.239 kurbana, a posredstvom Ureda za društvenu brigu IZ-e u BiH tokom cijele godine udjeljuje se i prerađeno meso od kurbana. U 2018. godini ugovorena je prerada 58.432,36 kg kurbanskog mesa, čija je vrijednost procijenjena na 292.161 KM.

Prerađevine od kurbanskog mesa dodjeljuju se ustanovama: Crveni križ Federacije BiH, Savez gluhih i nagluhih FBiH, Udruženje – Unija civilnih žrtava rata KS, Međunarodni forum solidarnosti Emmaus (Doboj), CROPS Smoluća (Lukavac), Dom za stara i iznemogla lica Goražde, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ (Fojnica)…

Kroz akciju nabavke kurbana, podjele kurbanskog mesa i prikupljanja kurbanskih kožica osnažuje se bh. društvo, navodi MINA.

(FENA) E.F.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU