Lord (Tariq) Ahmad od Wimbledona sa preživjelima seksualnog nasilja u BiH

 Lord (Tariq) Ahmad od Wimbledona, ministar nadležan za ljudska prava pri britanskom Ministarstvu vanjskih poslova i specijalni predstavnik britanske premijerke za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktu, susreo se danas sa grupom muškaraca i žena koji su preživjeli seksualno nasilje u konfliktu, te sa direktoricom Medica Zenica Sabihom Husić, organizacije koja pruža podršku preživjelima i njihovim porodicama.

Ujedinjeno Kraljevstvo podržava Medicu Zenica niz godina u radu na pitanjima u vezi sa seksualnim nasiljem u konfliktu, a fokus rada je na pružanju psihološke podrške preživjelima i asistencije pri uspostavljanju institucionalnih mreža koje pružaju podršku preživjelima diljem BiH.

Ministar je razgovarao o načinima kojim bi se ubuduće mogla pružati adekvatna podrška osobama koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu, a zasnovano na iskustvima žrtava, saopćeno je iz ambasade Velike Britanije u BiH.

Za lorda Ahmada, kako je rekao, bila je privilegija sastati se sa preživjelima seksualnog nasilja u konfliktu i odao im je priznanje za hrabrost, te zahvalio Sabihi Husić, direktorici Medica Zenica, na njenom impresivnom radu u pružanju podrške ovim preživjelim zadnjih 25 godina.

– Čast mi je što mogu reći da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržala njihov rad. Razgovor sa ovim hrabrim ljudima je od neprocjenjive vrijednosti u mojim naporima da razumijem izazove sa kojima se suočavaju preživjeli – rekao je lord Ahmad.

To uključuje, dodao je on, i napore u društvu sa ciljem pristupa zdravstvenim i drugim uslugama, poteškoće u pristupu pravdi i, naravno, stigmatizaciju, a neki od preživjelih tek sada govore o svom iskustvu, 25 godina nakon konflikta.

– Moramo im pomoći u nastojanjima da prekinu šutnju i osigurati da dobiju svu potrebnu podršku – istakao je lord Ahmad.

Husić je navela da Medica Zenica pruža podršku preživjelima seksualnog nasilja u konfliktu već duže od 25 godina i pomogla je da se podigne svjesnost, te pruži podrška preživjelima i ohrabri ih se da govore o svojim bolnim iskustvima.

– Na žalost, preživjeli i danas imaju poteškoće da nastave živjeti dostojanstven život.  Naše aktivnosti uključuju i uspostavu institucionalnih referalnih mreža diljem zemlje i sos-linije koja je preživjelima dostupna 24 sata dnevno – zaključila je Husić.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU