10 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  Međunarodna konferencija o održivom turizmu počela u Sarajevu (VIDEO)

  Međunarodna konferencija pod nazivom „Održivi turizam“ otvorena je večeras u Sarajevu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) i u saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije u BiH, Turističko-ugostiteljskom komorom Slovenije te Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

  Kako je istaknuto u uvodnom dijelu skupa, konferencija je organizirana s ciljem transfera stručnog znanja, umrežavanja turističkog sektora i javnih institucija, kao i samih privrednih subjekata po modelu B2B (engl. Business-to-Business), a sve radi otvaranja novih poslovnih prilika na području regiona.

  Dobrodošlicu sudionicima Konferencije poželio je dopredsjednik VTK-a BiH Vjekoslav Vuković, istaknuvši kako turistički sektor predstavlja brzorastuću industrijsku granu u sklopu bh. ekonomskih projekcija, a koji se u određenom smislu može komparirati s IT sektorom.

  Podsjetio je kako pokazatelji Svjetske turističke organizacije govore o tome da će u narednih deset godina broj mobilnosti ljudi premašiti brojku od 1,8 milijardi, te iskazao zahvalnost partnerima iz Slovenije koji su pokazali spremnost da prenesu određena znanja iz domena održivog turizma, uključujući savremene standarde i novitete na tom planu.

  Vuković je izrečene ocjene ilustrirao podacima o tome da se do kraja tekuće godine u BiH očekuje brojka od tri miliona noćenja u Bosni i Hercegovini, naglašavajući značaj svakog novog iskustva u tom pogledu i to ne samo u finansijskom segmentu, nego u mnogo široj promociji BiH i njenih potencijala.

  Istovremeno, sudionike Konferencije pozdravila je ambasadorica R Slovenije u BiH Zorica Bukinac, potcrtavajući da se ovim skupom pokreće implementacija bilateralnog dogovora o saradnji u oblasti turizma, te izražavajući očekivanje da će to rezultirati konkretnim aktivnostima, novim kvalitetom i fokusiranjem na određena područja.

  – Mislim da je jedna pozitivna okolnost ove konferencije, da na taj način obilježavamo i Svjetski dan turizma – kazala je ambasadorica Bukinac, navodeći kako se tome dodaje konkretan sadržaj, a s obzirom na temu ovogodišnjeg obilježavanja tog dana koja glasi „Turizam i radna mjesta, bolja budućnost za sve nas“.

  Apostrofirala je važnost jačanja partnerske i prijateljske saradnje i usvajanja dobrih odluka s ciljem oslobađanja razvojnog potencijala, „kako bi turizam postao grana na koju ćemo biti ponosni“.

  Uspješan rad sudionicima konferencije poželjeli su pomoćnik ministra Sektora za međunarodne ekonomske odnose Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Midhat Salić, kao i Klavdija Perger, direktorica Turističko-ugostitetljske komore Slovenije, koji su ukazali na potrebu dinamiziranja svestrane saradnje u oblasti održivog turizma.

  Ocijenili su kako događaji poput spomenute međunarodne konferencije pozitivno utječu na intenziviranje saradnje i umrežavanja, te stvaraju pretpostavke za kreativnu poslovnu saradnju i otvaraju nove poslovne prilike za sve sudionike.

  U sklopu uvodnog dijela Konferencije emitiran je promotivni film o potencijalima bh. turizma, te predstavljeni marketinški pristupi u promociji države putem brendiranja.

  Međunarodna konferencija posvećena održivom turizmu nastavlja rad u četvrtak u sklopu panela o održivim trendovima u turizmu i primjerima dobrih praksi u tom sektoru. Jedna od tema se odnosi na strategiju pametne specijalizacije kroz iskustvo i model koji je na snazi u Sloveniji, a, kako je najavljeno, bit će predstavljene i aktivnosti Predstavništva njemačkog GIZ-a u BiH.

   

   

   

  (FENA) F.F.

   


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA