‘Meet, See, Do’ konferencija o muzejskoj edukaciji u Sarajevu

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine danas će se sastati muzealci iz šest zemalja Evrope na konferenciji o edukaciji u muzejima.

Cilj konferencije “Meet, See, Do – LAB: Izvrsnost u muzejskoj edukaciji” jeste stvaranje partnerstava s muzejima iz Evropske unije, razmjena iskustva i jačanje muzejske edukacije u muzejima u BiH.

Kako je saopćili organizatori, konferencija je jedinstvena prilika za razmjenu znanja i razgovor o ulozi muzeja u edukaciji između muzealaca iz različitih evropskih zemalja.

Konferenciju organizuju Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Balkanska mreža muzeja i PROMU iz Amsterdama.

– Vrlo je važno razvijati muzejsku edukaciju i na taj način omogućiti muzejima da ispunjavaju svoju društvenu i naučnu misiju brige za naše bogato i raznovrsno kulturno naslijeđe. Balkanska mreža muzeja od 2013. godine organizuje veliku jednogodišnju konferenciju pod nazivom ‘Meet, See, Do’ (Upoznaj, Vidi, Uradi), ali ove godine odlučili smo se za manje tematske konferencije. Jako smo sretni što smo imali priliku surađivati sa organizacijama PROMO i AEJM – Asocijacija evropskih jevrejskih muzeja, kao i sa članicom naše mreže – Historijskim muzejom BiH – rekla je generalna sekretarka Balkanske mreže muzeja Aida Vežić.

Učesnici skupa imat će priliku saznati više o uspješnim modelima edukacije evropskih muzeja kroz predavanja i radionice muzealaca iz Poljske, Norveške i Holandije.

Muzej Jevreja iz Osla predstaviti će programe rada sa učenicima osnovnih škola, dok će od Muzeja istorije poljskih jevreja POLIN, saznati više o programima za porodice i izložbama namijenjenim djeci.

Jevrejski historijski muzej u Amsterdamu predstavit će svoje programe usmjerene na mlade iz srednjih škola.

Na istom događaju će svoje primjere rada s različitim grupama muzejskih posjetilaca prezentirati i muzealci iz Bosne i Hercegovine.

(FENA) J.Č.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU