Ministar Begić: Želimo riješiti probleme branitelja, no potreban je kompromis

Ministar branitelja Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Mladen Begić komentirajući u utorak djelomično usvajanje Nacrta zakona o demobiliziranim braniteljima i članovima njihovih obitelji, izjavio je kako je potrebno napraviti kompromis i pronaći situaciju gdje će svi biti zadovoljni.

– Mi smo pokazali dobru volju, želimo razgovarati na tu temu i riješiti probleme naših suboraca jer smo uvijek na strani branitelja. Ja sam i sam branitelj, branio sam ovu zemlju i mogu vam reći da je i u ratu i u miru jedna stvar ključna, a to je kompromis. Moramo pronaći kompromis i napraviti situaciju da svi budu zadovoljni – kazao je za Fenu ministar Begić.

Skupština ZHŽ-a donijela je danas Odluku o očitovanju na Nacrt Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kojom je taj nacrt prihvatila djelomično očitujući se na njega Odlukom koja sadrži šest članaka i uložila na njega osam amandmana.

– U jednom dijelu mi prihvaćamo zakon, ali imamo osam amandmana. Radi se o kršenju Europske konvencije o ljudskim pravima, Zakona o zaštiti osobnih podataka BiH, zakona o zaštiti o zdravstvenom osiguranju, a u određenima dijelovima krši se i županijski te Ustav FBiH, što je nedopustivo – ustvrdio je Begić.

Predsjednik Skupštine Ivan Jelčić naglasio je u uvodnom dijelu današnje sjednice kako je prema njegovim saznanjima ZHŽ jedina u Federaciji BiH koja će se očitovati na predmetni Nacrt Zakona u ostavljenom zakonskom roku.

Pojasnio je kako županijska skupština ne usvaja ovaj Nacrt zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, već ovom odlukom nastoji na neki način stopirati donošenje zakona u ovom obliku ulažući amandmane na članke koji se izravno tiču ZHŽ-a, njezinog suvereniteta i samostalnosti o odlučivanju.

Ispred Skupštine ove županije danas su tim povodom mirno prosvjedovali predstavnici Udruge zaboravljeni branitelji, koji smatraju da predloženi Nacrt zakona odbacuje sve stavke koje branitelji traže.

Iz te udruge, uz ostalo, traže objavu javnog registra i prestanak financiranja braniteljskih udruga iz federalnog proračuna.

(FENA) I.B.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU